Kullanım alanı olarak iskele sistemleri en fazla inşaat sahasına kullanılır. Ülkemizde en fazla kullanım alanı olarak inşaat sektörü bulunsa da bu sistemler pek çok alanda karşımıza çıkar. Yüksek katlı bina yapımında bu sistemler kullanılır. Yeni yaşam alanlarının yapım aşamasında sistem kullanılır.

Günümüzde İskele Kullanım Alanları

Rafineri ve enerji santrallerinde iskele sistemleri kullanılır. Aynı şekilde her türlü endüstriyel tesislerde de bu sistemler yer alır. Hava alanı, depo ve çatı sistemlerinin yapım aşamasında veya onarım aşamasında da bu sistemlerden faydalanılır. Tersanelerde yapılan çalışmalarda stadyum içinde yapılan her türlü çalışmada sistemden faydalanılır. Köprü ve viyadük yapımında kalıp iskele sistemlerinden faydalanılır. Konser, fuar ya da sahne kurulumunda yine bu sistemler vardır. Her türlü konut ve sanat yapılarında da karşımıza bu sistemler çıkacaktır.

Kalıp İskelesi Kullanım Alanları

İnşaat sektörü başta olmak üzere köprülerde ya da fabrikalarda kalıp iskeleler kullanılır. Bu iskelelerde genel olarak yüksek yük taşıma kapasitesi bulunur. Kalıp altı iskelesi kullanımı dairesel yapıların her açısında kullanılır. Bu iskeleler flanşlı iskelelere göre daha kolay taşınabilir. Ayrıca kalıp iskeleler pratik kurulum ve taşıma sağlar. Çünkü bu sistemin kaybolacak ya da kırılacak bir parçası bulunmaz.

İnşaat Alanında Kullanılan İskeleler

Yeni yapılan binalarda ya da onarım yapılan inşaat alanlarında inşaat kalıp iskeleler kullanılır. Tünel kalıp sistemleri bu alanda kullanılır. Bu sistem perde ve döşeme betonun döküldüğü bir sistemdir. Hasır çelik kullanımı ve statik özellikleri ile pratik kullanım sağlar. Maksipan kalıp sistemleri de inşaat sektöründe kullanılır. Modüler çelik kalıp sistemleri ve ahşap kirişli kalıp sistemleri de bu alanda sıkça kullanılır.

Kalıp İskelesi Kullanım Alanları

Betonerme çalışma alanlarının hepsinde kalıp iskelesi kullanılır. Daha betonerme oluşmadan sistem kurulur. Beton ve demir ağırlığı bu sistem tarafından taşınır. Sistem beton pompasının basınçla yayılmasına ve hareketli yüklere maruz kalır. Bu etkiler sistemin zamanla yıpranmasına neden olur. Bu bakımdan kalıp iskelesi taşıyacağı yükler hesap ederek ayarlanır. Kurulumu ve yenilenmesi de aynı hesaplamalar ile yapılmalıdır. Kalıp iskelesi ahşap ve çelik olmak üzere ikiye ayrılır.

Ahşap Kalıp Ve Çelik Kalıp

Uzun yıllar boyunca ahşap kalıp iskelede tek ürün olarak kullanıldı. Bunun en büyük nedeni ahşap ile kalıp imalatının kolay ve hızlı yapılmasıydı. Fakat zamanla bina yapım aşamaları ve şekilleri değişmeye başladı. Bu değişiklik eskiden iş gören ahşap kullanımını yetersiz kılmaya başladı. Bu kalıp iskele yerine daha düşük maliyetlere sahip olan çelik kalıp iskeleler kullanılmaya başlandı. Yüksek katlı binalar için çelik sistemler daha kullanışlı bir hal aldı. Ayrıca bu sistemlerin birden fazla kullanımı maliyeti oldukça düşürdü.