Yurt dışında yaşamak isteyen emeklilere önerilerde bulunan ünlü “Live and Invest Overseas” kuruluşunun internet sitesi, emekli olduktan sonra yaşanabilecek en uygun 10 kenti sıraladı. Listede İstanbul da kendisine 10. sırada yer bulmayı başardı.
Yurtdışında yaşam ve emeklilik sonrası insanlara daha kaliteli bir hayat ve yatırım için önerilerde bulunan “Live and Invest Overseas” kuruluşun internet sitesinde yayınlanan haberde emeklilik sonrası yaşanabilecek en uygun 10 kent sıralandı. Listede ilk sırada Portekiz’in Alvarge kenti yer aldı. Haberde Alvarge’de 100 binden fazla emeklinin yaşadığı ve kentin yaşlılar için en uygun yer olduğu belirtildi. Haberde ayrıca Alvarge’nin yılda 3300 saat güneş ışığı aldığı ve bunun Avrupa’daki birçok kentten fazla olduğuna vurgu yapıldı. Kentte aylık 1,500 dolar gibi bir parayla yaşanabileceği belirtildi.
Listenin ikinci sırasında Ekvator’un Cuenca kenti yer aldı. Haberde Cuenca’nın şirin bir dağlık kent olduğu ve çok düşük bir ücrete yaşanabileceği belirtildi. Kafe ve restoranların çok ucuz olduğu kentte müzik, dans, resim gibi etkinliklere ücretsiz olarak katılma şansının olduğu açıklandı. Listenin üçüncü sırasında Malezya’nın George Town kenti yer aldı. Muhteşem plajlara sahip bir şehir olarak adlandırılan George Town’da 740 bin kişinin yaşadığı belirtildi. Yiyecekleri ve sağlık hizmeti konusunda gayet iyi olan şehir için Güney Asya’da yaşanabilecek en güzel şehir yorumunda bulunuldu.
Listede dördüncü sırada Tayland’ın Chiang Mai kenti yer aldı. Muhteşem havası ve modern altyapısıyla ön plana çıkan şehir çalışmak isteyen emekliler için uygun bir yer olarak açıklandı. Şehirde birçok emeklinin okul, üniversite gibi sektörlerde çalışabildiği belirtildi. Listenin beşinci sırasında Filipinler’in Dumaguete kenti yer aldı. Kent arkadaş canlısı, sakin ve tropikal iklimin hakim olduğu bir yer olarak adlandırıldı. Okyanusa kıyı olan kentte restoranların gayet ucuz olduğu ve kentte tiyatro, bale, resim sergileri gibi birçok sanat etkinliklerinin sık sık yapıldığı ifade edildi. Kentte yaşayabilmek için ayda 1000 dolar gibi bir paranın yeterli olduğu belirtildi. Listenin altıncı sırasında Fransa’nın Pau kenti yer aldı. “Yeşil Şehir” olarak adlandırılan Pau’da birçok ülkeden getirilen çeşitli ağaçların şehri süslediği ifade edildi. Kentte yaşam için 2,000 doların yeterli olduğu kaydedildi.
Listenin yedinci sırasında Kolombiya’nın Medellin kenti yer aldı. Medellin için “güvenli bir şehir, finansın ve ekonominin merkezi” yorumu yapıldı. Açıklamada kentin ucuz olduğu ve Medellin’in 2013 yılında “Dünyanın En Yenilikçi Kenti” seçildiği belirtildi. Listede sekizinci sırada İtalya’nın Abruzzo kenti yer aldı. Muhteşem plajı ve temiz denizi ile ön plana çıkan kentin aynı zamanda dağlık bir alanda yer aldığı ve kışın kayak da yapılabileceği belirtildi. İtalya’nın gizli bir hazinesi olarak adlandırılan Abruzzo’da sanayinin olmadığı ve yüzlerce hektar üzüm bahçelerinin olduğu ifade edildi. Listede dokuzuncu sırada ise Panama’nın Panama City Beaches kenti yer aldı. Plaj şehri olarak adlandırılan Panama City Beaches’in Pasifik’e de kıyısı olduğu belirtildi.
Listenin 10. sırasındaysa İstanbul yer aldı. Türkiye’nin “mega” kenti olarak adlandırılan İstanbul’un hem Asya hem de Avrupa kıtalarında toprağı olduğu belirtildi. Haberde İstanbul’un yalnızca Hristiyan ve Müslümanlara başkentlik etmiş bir şehir olmadığı bunun yanı sıra muhteşem mimari ve surlara sahip olduğu ifade edildi. Haberde İstanbul’un Türkiye’nin başkenti olmamasına rağmen Türkiye’nin kalbi olduğu ve Avrupa’nın en iyi başkenti olduğu açıklandı. Son olarak İstanbul sahip olduğu minareleri ve dünyanın her yerinden gelerek Boğaz’dan geçen gemileri ile dünyayı seyredebileceğiniz en güzel yer olarak adlandırıldı.
(İHA)