Birçok ülkede yanlış avlanma ve hastalıklar sonucu kerevitlerin sayılarının azalması İsveç’de Türk kerevitine ilgiyi arttırdı.

Türkiye’de de tatlı su ıstakozu ismiyle de bilinen ve kültürü yapılmayan kabuklu bir su ürünü olan kerevitin karın ve kıskaçları gıda olarak tüketiliyor. Düşük kalorili bir protein kaynağı olan kerevit, Eğirdir ve Uluabat Göllerinde balıkçılar tarafından avlanılıyor. Hazırlanan kerevitin tamamına yakını İsveç’e ihraç ediliyor. Türkiye’de 2 euro civarında satılan kerevit, İsveç’te kilosu tüketiciye 25 euro’dan satılıyor.

Ağustos ayında kerevit partileri düzenleyip arkadaşlarını ve akrabalarını davet eden İsveçlilerin Türkiye’nin yakınlığı ve Çin ve Amerikan kerevitinden daha ucuz ve kaliteli olması sebebiyle Türk kerevitini tercih ettiği belirtildi. 10 milyon nüfusa sahip İsveç’te her yıl 600 bin İsveçli turistin Türkiye’yi ziyaret etmesine rağmen, bilhassa Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki hiçbir otelde kerevit bulunmaması İsveçli turistleri hayrete düşürüyor. İsveçli turistler, Türk turizmcilerin İsveç adetlerini bilmediklerinden yakınıyor.

(Metin Altınışık/İHA)