ORDU (AA) - Acil geçiş üstünlüğü bulunan araçların trafikte daha hızlı ilerlemeleri amacıyla sürücülerin 'fermuar' yöntemiyle yolu açmaları istendi.

Ordu Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsmail Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil durum barındıran araçlara fermuar yöntemiyle (trafikteki araçların yolun iki yanına doğru açılarak orta şeridi boşaltması) yol vermesinin önem arz ettiğini söyledi.

Yeni uygulamayla sürücü belgelerinin değiştirilmeye başlandığını belirten Erol, "Bu sürücü belgesi 84 ülkede geçerli olabilecek. Dolayısıyla sürücü belgesi alan bir vatandaşımız dünyanın her tarafında araç kullanabilecek" dedi.

Dünyanın her tarafından ambulansın ya da geçiş üstünlüğü bulunan araçların duyulur ya da görülür işaretini alan sürücülerin fermuar olarak tabir edilen yöntemle yolu bir şekilde boşalttığını ifade eden Erol, "Birçok ülkedeki sürücüler yolu sağa ya da sola açarak geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol veriyorlar. Biz de kendi alacağımız yeni ehliyetlerle dünyanın 84 ülkesinde araç kullanma hakkımız olduğuna göre bizlerde Türk vatandaşı olarak bu hususa alışmaya başlamamız lazım" diye konuştu.

Erol, sürücülerin, acil geçiş üstünlüğü bulunan araçların duyulur ya da görülür işaretini alınca fermuar yöntemiyle yolu açmalarını isteyerek, "Bir şekilde bu yöntemi uygulayarak yolun ortasını boşaltarak bu araçlara açmamız lazım. Bunun içinde birbirlerimizden ders alarak ya da örnek alarak fermuar yöntemine alışmamız gerekiyor. Çünkü dünyanın her tarafından trafik kuralları aynıdır ve bir sistem halinde çalışıyor. Bütün ülkelerin çoğunda da bu yöntem başarılmıştır. Eğer bu ülkelerde bu sistem başarılmışsa biz de ülke olarak bunu başarabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Bütün sürücülerin fermuar yöntemini mutlak suretle alışkanlık hale getirmelerini tavsiye eden Erol, "Ambulansın içerisinde ki hasta bizim de bir yakınımız olabilir. Bu nedenle trafikte bu yöntemi kullanmak bir nevi hayatta kurtarmaktadır. Ambulans, itfaiye ya da diğer geçiş üstünlüğü bulunan araçlar ne kadar hızlı olay yerine ya da hastaneye ulaşırsa o kadar fazla insanların hayatı kurtulabilir" şeklinde konuştu.

İsmail Erol, geçiş üstünlüğü bulunan araçlara yol verilmemesi sonrası oluşacak kazalardan o sürücülerin sorumlu olabileceğini ve ağır cezalarla karşı karşıya kalabileceğini sözlerine ekledi.

- "Yaşama Yol Ver" projesi

Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç ise sağlık bakanlığı tarafından yürütülen "Yaşama Yol Ver" projesi kapsamında 7'den 70'e herkesin eğitilerek bilinçlendirildiğini belirterek, "Proje kapsamında bütün sürücülerimize geçiş üstünlüğü bulunan ambulanslara nasıl yol verilmesi gerektiği anlatılıyor" dedi.

Projeyi toplumun her kesimine yaymayı hedeflediklerini vurgulayan Kolomuç, "Proje kapsamında ekiplerimizin vakalara en hızlı şekilde ulaşabilmesi için trafikte ambulanslara önceliğin sağlanması için sürücülerde bilinç oluşturmaya çalışıyoruz. Projemiz kapsamında çalışmalarımız devam edecektir" diye konuştu.

Kolomuç, Ordu'da trafiğin yoğun olduğu saatlerde sağlık ekiplerinin vakalara biraz geç gitmek zorunda kaldığını kaydederek, "Sürücülerimizin bu anlamda daha duyarlı olmaları beklenmektedir. Bizim bütün sürücülerimizden beklentimiz ambulansın uyarılarını gördüğü zaman araçlarını sağa ve sola doğru açarak ekiplerimizin geçişini daha da hızlandırmaları yönünde. Herkesten duyarlılık bekliyoruz" ifadesini kullandı.