11. Cumhurbaşkanlığı görevini 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den törensiz devralan Abdullah Gül, halefi 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için görkemli bir tören hazırladı. Erdoğan güne TBMM’de başlayacak.

MAZBATA TESLİM EDİLECEK, ANT İÇECEK

Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde evinden TBMM’ye fors ve bayrağı kapalı Cumhurbaşkanlığı makam aracıyla geçecek. Saat 14.10’da TBMM Genel Kurul Salonu’na girmesinin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek mazbatasını teslim edecek. Erdoğan daha sonra ant içecek. Forsu TBMM gönderine çekilecek; makam aracındaki fors açılacak.

GÜL A TİPİ ASKERİ TÖRENLE UĞURLANACAK

Ankara’da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı yapılacak. Erdoğan, genel kurula hitabının ardından TBMM’den askeri törenle uğurlanacak. Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesine çelenk koyacak ve saat 16.30’da Çankaya Köşkü’ne geçecek. Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde atlı tören birliği tarafından karşılanacak. Gül ve eşi de Çankaya’dan A tipi askeri törenle uğurlanacak.

90 ÜLKEDEN DAVETLİ

Devir-teslim töreni ve resepsiyonda 15 ülkenin cumhurbaşkanı, 6 ülkenin meclis başkanı, 12 ülkenin başbakanı, 3 ülkenin cumhurbaşkanı yardımcısı, 7 ülkenin başbakan yardımcısı, 40 civarında ülkenin bakan düzeyinde temsil edilmesi bekleniyor. Erdoğan, devlet ve hükümet başkanları onuruna resepsiyon sonrasında bir akşam yemeği de verecek.

ERDOĞAN'IN İLK KARARI GÜL'E ŞEREF MADALYASI OLACAK

11. Cumhurbaşkanı Gül bugün düzenlenecek törenle görevine veda ederken, kendisine Devlet Şeref Madalyası takdim edilecek. Bu uygulama Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen devir-teslim törenleri için bir ilk olacak. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Devlet Şeref Madalyası’na sahip tek Cumhurbaşkanı. Demirel’in madalyası, görevini Ahmet Necdet Sezer’e devretmesinden 1 ay sonra takdim edilmişti. Altın kaplama madalya, Bakanlar Kurulu’nun teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın tevcihi ile veriliyor. Erdoğan görevi devralırken bu prosedür hızla işletilecek ve madalya devir-teslimin sonuna yetiştirilecek.