Sağlık Bakanı Fahrettin koca açıklama yapıyor. Bakan Koca, "Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay yapılması beklenmektedir. BioNTech aşısı ise Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak" dedi.

Bakan Koca sözlerini şöyle sürdürdü: "Sputnik aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. BioNtech ise Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz teslim edilecek. Toplam 90 milyon doz olacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da yakında planlandığı şekilde devam edecek."

Bakan Koca, "Kısıtlamalarla birlikte önemli bir düşüş başlamıştır. Vaka sayısının düşüş hızının daha da azalacağı öngörülmüştür. Kısıtlamalara uyum iyi seyirde başladı. Bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlamalar yapabileceğiz.

Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum. Sevindirci haber bu 4 ilimizde vaka sayıları neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Edirne'de filyasyon ekip sayımız 98, vaka sayısında yüzde 50 düşüş yaşandı.

Edirne'de yatak doluluk yüzde 52, yoığun bakım yüzde 66. Edirne vatandaşlarımızın teveccühü ile aşılama programını başarıyla yürüten illerimizde. 65 yaş ve üstü yüzde 88 aşılandı.

Tekirdağ'da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 50. Yatak doluluk oranı yüzde 60, yoğun bakım yüzde 74. Tekirdağ'da 65 yaş üzstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 85. Çanakkale'de vaka düşüş oranımız yüzde 50. Yatak doluluk oranı yüzde 42. Yoğun bakım yataklarımız yüzde 69. Trakya bölgesinde 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranının en yüksek olduğu il Çanakkale. Kırklareli'nde vaka düşüş oranımız yüzde 35, yatak doluluk oranımız yüzde 33. Yoğun bakım yüzde 58. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 86" dedi.

Bakan Koca, "Edirne ilimizde sağlık altyapımız gayet güçlü. Uzunköprü'de devam eden 200 yataklı ilçe devlet hastanemizi 2023'ün ilk aylarında tamamlayacağız. Tekirdağ'da şehir hastanemizi geçen yılın sonlarına doğru hemşehrilerimizin istifadesine sunduk. Ergene devlet hastanemizin ihalesini yaptık. 100 yataklı Kapaklı devlet hastanemiz organize sanayi bölge müdürlüğümüz tarafından hayırsver sanayicilerimiz tarafından inşa edilmeye başlandı" diye konuştu.

40 YAŞ ÜSTÜ HAZİRAN SONU, 18 YAŞ YAZ BOYUNCA AŞILANACAK... 
Koca, "Özellikle Haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılamak istiyoruz. Bunda kararlıyız. Ayrıca yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü, vatandaşlarımızı gençlerimiz de aşılamayı planlıyoruz. Dolayasıyla bizim şu an, toplam sözleşmesi yaptığımız 240 milyon aşıdan bahsediyoruz.
Yani 100 milyon doz Sinovac ki bunun sözleşmede belirtilen takvimde gelmediğini ifade etmiştim. Önümüzdeki günerde olumlu bir takım gelişmelerle sevkiyatın yeniden bu ay için başlayabileceğini tahmin ediyoruz. bu konuda yoğun çaba içindeyiz. Sputnik ile ilgili 50 milyon doz 6 ay içinde teslim edilmek üzere anlaşma yapıldı. Biontech ile ilgili 90 milyon doz şeklinde sözleşme yapıldı. Haziran ayında 30 milyon doz geleceği şeklinde bildiğimiz netliğe kavuşan bir miktarı söyleyebilirim. Önümüzdeki 3 veya 4 ay içinde yaz dönemi dahil olmak üzere 18 yaş üstü bütün vatandaşlarımızı aşılama noktasında gayret ve çaba içindeyiz" diye konuştu. 

SPUTNİK AŞISI NE ZAMAN GELİYOR?
Koca, sözlerine devam etti:

"Sputnik Aşısının ne zaman geleceği ile ilgili Koca, “Takvim 6 ay içinde 50 milyon doz aşının gelmesi şeklinde. Ama bu takvimin, hangi ay ne kadar miktarın gelebileceği ile ilgili önümüzdeki bir iki hafta netleşmiş olacak. İlk sevkiyatın Mayıs ayı içinde olmasını bekliyoruz. Geldikten sonra, güvenlik testleri yapıldıktan sonra hızla başlamış olur” dedi.

YERLİ AŞI, EYLÜL’DE KULLANIMA GEÇİLECEK
Bakanlığımızın desteklediği Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının Faz 2 Gönüllülerine yapılan aşılar bitti. Şu an değerlendirmeler yapılıyor. Faz 3 aşamasına bir iki haftada geçecek. Başarılı bir şekilde bu süreç devam ederse Eylül ayında bu aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum. Bu aşının Faz 3 Çalışması da bir çok merkezde, şehir hastaneleri dahil olmak üzere yurt dışında da planlandı.

MUHTARLAR RANDEVUSUNU ALABİLİR
Muhtarlarımız salgın döneminde olağanüstü gayret gösterdiler. Bugün sisteme işlenmeye başlandı, yarından itibaren bütün muhtar kardeşlerimizin aşılama takvimi başlamış olacak. İsteyen yarından itibaren randevusunu alabilir"