Özellikle pandemi sonrası sık sık duyduğumuz Freelancerkavramı, iş hayatındaki ilk popülerliğini yazılım, tasarım ve pazarlama danışmanlığı gibi alanlarda kazansa da artık birçok kişi farklı alanlarda freelancer olarak çalışıyor. Uzaktan çalışma ile sık sık karıştırılan bu çalışma modeli, kişinin kendi gelirlerini  sağladığı, tamamen kendi ekipmanları ile çalıştığı ve tüm giderlerini kendi sağladığı, tamamen özgür bir çalışma alanı sunuyor. Bu sayede freelancer, istediği zaman istediği yerden ve istediği bütçe kapsamında çalışabiliyor. Peki herkes freelancer olabilir mi?  Freelance çalışmaya nereden başlanır?

Nasıl Freelancer Olunur?

Freelancer ekonomisi, 2020 itibariyle dünya çapında 347 milyar doları bulan bir hacime ulaşmış durumda. Birçok alanda evden veya uzaktan da verimli çalışabileceğinin net bir şekilde görülmesi sağlayan ve en büyük şirketleri bile bu konuda “ikna eden” pandemi vesilesiyle, artık birçok küçük ve orta işletme, hem insan kaynağı hem de bütçelerinden tasarruf etmek üzere freelancer’lar ile çalışmaya çok daha sıcak bakmaya başladı.

Freelancer Olarak Çalışabileceğiniz En Popüler Çalışma Alanları

Freelancer olarak çalışmak için en önemli kural öz  disiplin sahibi olmak, kendinize güvendiğiniz veya deneyiminiz olan spesifik bir alana sahip olmak ve tabii ki bir müşteri portföyü yaratmak. 2021 itibariyle en popüler freelance çalışma alanları olarak:

  • Video Üretme ve Düzenleme
  • Sosyal Medya  Pazarlama
  • Metin Yazarlığı /İçerik Üretimi
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Grafik Tasarım
  • Web Tasarımı ve Geliştirme

Alanlarında hizmet veriliyor. Ancak bunların yanı sıra, ek gelir elde etmek ve çok geniş uzmanlık gerektirmeyen veya daha hızlı biçimde öğrenilerek uzmanlık kazanabileceğiniz başlıklar da mevcut:

  • Veri Girişi
  • Redaksiyon
  • Sanal Asistanlık

Freelancer Olarak Çalışabileceğiniz Platformlar

Yukarıda da paylaştığımız gibi, yalnızca bir yeteceğe veya uzmanlığa sahip olmak freelancer olmak için yeterli olmayabiliyor. Özellikle sürecin ilk aşamalarında müşterilere kolayca ulaşmak ve portföy genişletmek için yerel ve global  freelancer topluluklarına üye olarak bu süreci hızlandırmanız mümkün. Bu anlamda aşağıdaki platformlara göz atabilirsiniz:

bionluk.com

fiverr.com

upwork.com

freelancer.com

guru.com