FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

61SAAT HABER SERVİSİ / ÖZEL HABER
Ahmet ÖKSÜZ

Yıllardır Trabzon'un imajını olumsuz yönde etkileyen ve hala da etkilemeye devam eden Çömlekçi, Trabzon'un 'fuhuş şehri' yakıştırmasına neden olan en büyük etken durumunda. Nice ailelerin yuvalarının yıkılmasına, onlarca işadamının dibe vurmasına ve bunun yanında her geçen gün Trabzon'u geriye götürmesine neden olan Çömlekçi Mahallesi, kentsel dönüşümle kendine gelmek istiyor. Trabzon'un kozmopolit tek mahallesi olan ve onlarca farklı uyruklu insan ev sahipliği etmesinin yanısıra Trabzon'u zedeleyecek ne varsa orada yaşanması Trabzon halkını başını Türkiye'ye karşı öne eğiyor. Vatandaşlar, artık yuvalar yıkılmasın, Trabzon 'fuhuş şehri' değil 'huzur şehri' olarak ifade edilsin istiyor

61saat.com olarak Trabzon Ortahisar İlçesi Çömlekçi Mahallesi Muhtarı Ahmet Refik Günaydın ile bir sohbet gerçekleştirdik. Enine boyuna Çömlekçi'yi anlatan Muhtar Günaydın, burasının iki adet sorunu olduğunu ve bu sorunların; kentsel dönüşüm ve asayiş olduğunu söyedi. Fuhuşun had safhaya ulaştığı Çömlekçi'de Muhtar Günaydın'ın ifadesiyle, "Neredeyse camiide fuhuş yapılacak" dedi.

15 DÖNÜMLÜK ALAN KAMULAŞTIRILDI

Çömlekçi'nin kentsel dönüşümü şuandaki mevcut durumu ile 15 dönümlük bir alanın kamulaştırıldığını belirten Muhtar Günaydın, bu kamulaştırma neticesinde bir kaç tane daha binanın yıkılması gerektiğini ekledi. Günaydın, "Bu binalar yıkıldıktan sonra edindiğimiz bilgiye göre vurada konut ve iş yerleri yapılarak halkla sunulacak" dedi.

VATANDAŞLA ANLAŞILDIKTAN SONRA BAŞLANACAK

Çömlekçi'nin toplam 145 dönüm olduğunu ve 15 dönümünün kamulaştırıldığını söyleyen Günaydın, geriye kalan 130 dönümün ise tüm olarak düşünüldüğünü kaydetti. Günaydın, "Bunu TOKİ Başkanı ile Ankara'da bizzat görüştüğüm için anlatıyorum. Kendisinden eindiğim bilgiye göre burasının projesi yapılacak. Halka inilecek, halkla anlaşıldıktan sonra projeye başlanacaktır. edindiğim bilgi bu"

MÜTEAHHİT YÜZDE 50'YE HAZIR

Çömlekçi'nin kentsel dönüşümüyle ilgili ayrı bir dernek de kurduklarını ekleyen Günaydın, "Bu derneğimizin çalışmaları devam etmektedir. Şimdi halk şunu istiyor: Çömlekçi Mahallesi'ni imara açın, plan projesini yapın, müteahhite verin. Zaten müteahhit burayı yüzde 50 ile yapmaya hazır. Buradaki herkes aynı görüşte. Çömlekçi'deki esnafın çoğu bıralı değildir. Buradaki esnaflardan bir kaçtanesi Çömlekçili'dir ya da burada oturanlardandır. Geri kalan ise; diğer mahalle ve semtlerden gelip burada iş yeri açmış, burada para kazanan kişilerdir" dedi.

ERDOĞAN BAYRAKTAR: "HALKI BU IZDIRAPTAN KURTARALIM"

Çömlekçi'de mülki olanlar olarak kentsel dönüşümünden yana olduklarını ifade eden Muhtar Günaydın, kentsel dönüşüm konusunda geçmişte konuşulan sözlerin olduğunu belirterek, şunları ekledi: "Çevre ve Şehircilik eski bakanı değerli büyüğümüz Erdoğan Bayraktar ve bu hususu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile beraber oturup görüştük. Erdoğan bey Bakan iken Orhan beye söylediği şudur: Buranın plan projesini yapalım müteahhite verelim, halkı bu ızdıraptan kurtaralım. Bizde bunu bekliyoruz"

ÇÖMLEKÇİ, BELEDİYENİN ÇÖPLÜĞÜ OLDU!

Şuan yıkımı gerçekleştirilen yerlerin çöplüğe dönüştüğünü söyleyen Muhtar Günaydın, Çömlekçi'nin belediyenin çöp deposuna dönüştüğünü vurguladı. Günaydın, "Burada zarar verici hayvanlar halkı rahatsız etmektedir. Buranın biran önce o çöplüğün temizlenip, yıkılmış inşaat harfiyatlarının da taşınmasından sonra temizlenerek vatandaş biraz rahatlasın" diye konuştu.

BURANIN AKIBETİ NE OLACAK?

Kentsel dönüşüm başladığından beri Çömlekçi halkı ızdırap içerisinde olduğunu ifade eden Günaydın, "Halk tedirgin bir haldedir. Buranın akıbeti ne olacak diyerek evine çivi çakamamaktadır. Ne zaman yıkılacağı belli değil. Burası ne yapılacaksa yetkililer biran önce adım atıp gerekenler yapılsın. Halkın isteği de, imara açılarak plan proje ile müteahhite teslim edilerek yapılması" dedi.

SAYIN BAŞKAN, 3 YILINIZ KALDI

Muhtar Günaydın, daha sonra şunları ekledi: "Sayın Orhan Fevzi başkanıma da birşeyler söylemek istiyorum. Sayın başkanım 2009 yılında belediye başkanı adayı iken Nov Otel'de slatylarla Çömlekçi'nin projelerini halka tanıttı. 'Benim birinci projem Çömlekçi'dir. Çömlekçi'yi 10 yıl içerisinde bitireceğim.' demiştir. Ben buna parmak basarak söylüyorum. Ama şuanda başkanımızın 7 yılı bitmiştir. Geriye kalan 3 yıl içerisinde Çömlekçi'yi bitirir kanaatindeyiz."

HER YER İSTİLA ALTINDA!

Çömlekçi'de asayiş bakımından çok sıkıntılı olduklarını belirten Muhtar Günaydın, burada onlarca çeşit insanın yaşadığını söyleyerek şunları ekledi: "Her sokağında, her noktasında bu insanlar mevcuttur. Suriyeli, Iraklı, Gürcistan, Rusya, Azerbaycan kısacası burası kozmopolit bir yer. Halk olarak can güvenliğimiz yok. Bunlar burayı istila etmişler. Çömlekçi'de asayiş konusunda bir arpa boyu yol kat edilmemiştir. Ben bu asayişin çözümü için bütün yetkililere gerekli dilekçeleri verdim. Buranın asayişini kolaylıkla sağlayacak iki maddeyi yetkililere bildirdim. Eğer bunları dikkate alırsalar buradaki asayiş sorunu çözülür. Bizlerde rahata kavuşuruz."


LÜTFEN SAYIN VALİM, LÜTFEN!

Ordu Valisi Sayın İrfan Balkanlıoğlu'nun son gülerde yaptığı açıklamalarını destekleyen Muhtar Günaydın, Trabzon Valisine seslenerek şunları söyledi: "Ordu için diyor ki; 'Ben fuhuşun kökünü kazıyacağım' şimdi bende sayın Trabzon valimizden rica ediyorum. Bu duyarlılığı Trabzon için göstereceğinden eminim. Ve biran önce Ordu Valisi gibi yetkililer toplanıp kökünün kazınacağına samimiyetimle inanıyorum. Lütfen sayın valim lütfen. Bu konuya eğilin. Halkın imzası ile size verilen dilekçiler mevcuttur. Bu hususta Cumhuriyet Başsavcılığına can güvenliğimizin olmadığına dair dilekçemi verdim"

NERDEYSE CAMİİDE FUHUŞ YAPILACAK!

Çömlekçi'de olan bu yangına duyarsız davranıldığının altını çizen Muhtar Günaydın, Allah'ın bunun hesabını soracağını söyledi. Günaydın, "Gelin buradaki olayları gözünüzle görün. Buradaki insanların ne ızdırap içerisinde olduğunu görün. Kararlarınızı ona göre verin. Çömlekçi Camisi bütün fuhuş yapan kadınlarla çevrilmiştir. İnanınız ki, samimiyetimle söylüyorum. Yani öyle bir duruma gelmiş ki, Çömlekçi Camisinin içerisinde bile nerdeyse fuhuş yapılacaktır. Bu hususu bütün yetkililere bildirdim. Bu durumu müftülüğe giderek izah ettim. Müftüye 'Çömlekçi Camisi kuşatma altındadır. Lütfen gelin caminize sahip çıkın. Caminizi buradan kurtaralım. Yetkililerle görüşün biran önce bu konuyu hepbirlikte çözüme kavuşturalım. Halk camiye gidememektedir. Halk çocuklarını Kur'an okumak için camiye gönderememektedir. Çünkü orası bir fuhuş yuvasıdır. Sayın valim olmak üzere tüm yetkililere sesleniyorum"

ÇÖMLEKÇİ'Yİ 30 KİŞİLİK ÇİNGENE GRUBU SARIYOR!

Çömlekçi'de çingene dediğimiz 35 kişilik bir grup, her gece burayı kuşattığını söyleyen Günaydın, emniyete ve gerekli yerlere bilgi verdiğini ama sonuç çıkmadığını söyledi. Günaydın, "Emniyet olsun gerekli yerlere bilgi veriyorum. Yaptıkları şudur: Memur bey geliyor, diyor ki: 'Ben cezamı kestim. Biz yapacak olduğumuz işi yaptık' Burada kesilen cezadan sonra o kadınları tekrardan serbest bırakıyorlar. Havadaki sivri sineği öldürmek değil, onun kökünü bulup kurutmak lazım. Başka türlü burada çözüm olmaz. Gizli tuttuğum o iki madde yapılması halinde buradaki insanların ızdırabı dinecektir. Fuhuşa karşı çıkmıyorsun da önleyici madden de mi yok? Bizi avutuyorlar. Topu hükümete ve yasalara atıyorlar' " ifadelerini kullandı.

ÇÖMLEKÇİ İSTİLA ALTINDA!

Daha sonra Günaydın, şunları ekleyerek açıklamalarına son verdi: "Maalesef Çömlekçi istilalar altındadır. Şuan da bütün yabancılar Çömlekçi'yi istila etmiş durumdadır. Nahoş olaylar olmuştur. Eroin, adam öldürmeler, silah kaçakçılığı hepsi burada mevcuttur ve emniyet tarafından bunlar bilinmektedir. Ama ne yazik ki çözüm yok. Gerekli dilekçelerimi verdim. Bunlar eğer yerine gelmezse Cenab-ı Allah vebalini, günahını o yetkililerden sorsun"