Bu tedavi sayesinde normal yollarla hamile kalamayan kadınlar hamilelik ve anne olma heyecanını yaşayabilmektedir. Ancak bazı kadınlar gerek kalıtsal gerek de sonradan oluşan sebeplerden dolayı anne olmak için gerekli yumurtaları üretememektedir. Bu durumda yumurta donasyonu ve embriyo donasyonu gibi tedavi yöntemleri bu kadınların annelik duygusunu tatmasına izin vermektedir.

Tüp Bebek Sonrasında Üretilen Fazla Embriyolara Ne Olur?

Tıp dünyasında kullanılan yeni teknolojiler ve yöntemler sayesinde tüp bebek tedavisi sırasında birden fazla embriyo üretmek mümkündür. Embriyo transferi sonrasında geride kalan embriyolar için çiftlerin elinde birkaç seçenek bulunur. Bu seçenekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüp bebek tedavisi sonrasında fazla embriyolar atılabilir.
  • Tüp bebek tedavisi sonrasında fazla embriyolar dondurulabilir.
  • Tüp bebek tedavisi sonrasında fazla embriyolar bilime bağışlanabilir.
  • Tüp bebek tedavisi sonrasında fazla embriyolar başka bir çifte veya kadına bağışlanabilir.

Tedavi gören kadınlar bu dört yöntemden birini tercih ederek transfer edilmeyen embriyolarına ne olacağına karar verebilirler. Embriyo donasyonu kararı vermek, çocuk sahibi olmayan kadınları ya da çiftlerin çocuk sahibi olma şansı elde etmesine izin verir.

Embriyo Donasyonu Kararı Nasıl Verilir?

Embriyo donasyonu için karar vermek zorlu bir süreç olabilir. Bu durumda tüp bebek tedavisi gören çiftin çeşitli soruları yanıtlaması ve bu yanıtlara göre karar alması gerekebilir. Donasyon kararı vermeden önce tüp bebek tedavisi gören çiftlerin yanıtlaması gereken bazı sorular şu şekildedir:

  • Biyolojik olarak o çifte ait bir çocuğun başka bir aile tarafından yetiştirilmesi nasıl bir duyguya yo açar?
  • Donasyon yapılan aile hakkında bilgi sahibi olmak ve çocuğun nasıl yetiştiğini görmek gerekir mi?
  • Doğacak olan çocuğu böyle bir durumda bırakmak uygun mu?
  • Çocuk ilerleyen yıllarda bu durumu öğrenirse nasıl hisseder?

Bu gibi sorunların cevaplarını vermek tüp bebek tedavisi sonrasında donasyon kararı vermeye yardımcı olabilir.

Embriyo Donasyonu Nasıl Yapılır?

Embriyo donasyonu yapmak, bebek sahibi olamayan çiftlere umut ışığı sağlamaktadır. Donasyon için öncelikle bir çiftin tüp bebek tedavisi görmesi gerekmektedir. Bağışlanacak olan embriyolar, tip bebek tedavisi ile üretilen embriyolardır. Bu embriyolar bağışlanarak hamile kalmak isteyen ancak kendisi yumurta üretemeyen kadınlara transfer edilebilir.