Bu bağlamda Ankara Tüp Bebek Merkezleri ve tüp bebek uzmanları, tüp bebek tedavisi ile ilgilenen hekimlerimizin görüşünü mutlaka almalısınız. 

Erkeklerde genel bir anemnez ile birlikte kronik sağlık sorunlar, geçmişteki ergenlik öyküsü, cinsel ilişki süreleri, kronik öz ve soy geçmişi hakkında sorular sorulur. Fiziki muayenesi tamamlandıktan sonra hekim hastadan semen analizi isteyecektir. Semen analizi tüp bebek merkezlerinde tüp bebek tedavisi ünitelerinde  özel sperm vermek için bulunan odalarda kendisi mastrubasyon yöntemi ile verilen kaba boşalarak embriyologlar tarafından değerlendirilmesi yapılıp rakamlar karşılıkları bulunan bir veri kağıdı teslim etmektedir. Yaklaşık üç dört saat içerisinde tüp bebek merkezi uygunluğuna göre sonuç almak mümkündür. Laboratuvarda spermin hareketliliği, spermlerin adeti, şekil anormallikleri testip edilmektedir. Eğer tekrarlanması istenmez ise tek örnek belli bir süre için yeterli bulunacaktır. Ancak semende sperm sayısı her defasında değişikik gösterebilir. Şüpheli çıkması durumunda 15-20 gün sonra sperm testinizi tekrarlamanız istenebilir. 

Genellikle önce spermiogram testi yapılsa da spermiogram semen analizine ek olarak erkekte ekstra yapılabilecek testlerde mevcuttur. Testis ultrasonu olarak isimlendirilen bir ultrason şekli mevcuttur. Testisler, testis torbası, kan damarları incelenir. Testis ultrasonu ile testislerdeki tümör gibi kitlelerde ortaya çıkar. Hormon testi, cinsel gelişim ve sperm üretimi konusunda rol oynayan hormonlara bakılabilir. Boşalmanın arkasından yapılan idrar testleri mavuttur, boşalma sırasında spermlerin idrar kanalına gidip gitmediğini göstermektedir. Spermiogram testlerinde sperm çıkmaması durumunda testislerden biyopsi ile sperm alınabilmektedir. Transrektal ultrason, çok nadiren yapılan bir ultrason şekli de olsa erkeklerde tüp bebek tedavilerinden önce ürolog tarafından küçük kayganlaştırılmış bir çubuk ile rektumdan girişi sağlanarak prostat kontrol edilebilir ve sperm taşımakta olan kanallarda kontrol edilebilmektedir. 

Erkeklerde yukarıdaki gibi okuduğumuz testler yapılarak net tanı konulabileceğini söylemektedir Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç.