CHP'de yine olağanüstü kurultay heyecanı yaşanıyor. CHP'nin iki gün sürecek 18. Olağanüstü Kurultayı Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi'nde yapılıyor. Kurultayda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan Adayı Muharrem İnce ön sırada yan yana oturdu. Kılıçdaroğlu'nun Parti Meclisi'ne aday göstermek için teklif götürdüğü eski Devlet Bakanı Kemal Derviş ise bu teklifi geri çevirdi.

Kurultay'ın spor salonu yerine kongre merkezinde yapılması nedeniyle tuhaf bir kurultay manzarası oluştu. Salonun koltuk kapasitesi 3 bin 250. Bu nedenle 6 binden fazla CHP'li kurultayı alt kattaki salonda ekrandan izliyor. İnce, bu tablo karşısında, "Yürüyen merdivenlerle kurultaya gitmek herhalde dünya siyaset tarihinin bir ilki. Yani, sanki düğün salonuna gidiyoruz. Yazıktır, bu manzara yakışıyor mu Allah aşkına? Düğün salonunda Halk Partisine kurultay yakışıyor mu?" diye tepki gösterdi.

Güçlü Türkiye sloganı

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayına katılacak partililer, sabah saatlerinden itibaren kurultayın yapılacağı salona alınmaya başladı. Bugün ve yarın yapılacak olağanüstü kurultay için ATO Congresium Merkezi'nin dışı ve içi de afiş ve pankartlarla donatıldı. Merkezin girişine ve kurultayın yapılacağı salona, "Güçlü CHP, güçlü demokrasi, güçlü Türkiye" pankartları asıldı. CHP'nin bu pankartı Orgeneral İlker Başbuğ'un döneminde kullanılan "Güçlü Ordu Güçlü Türkiye" sloganını hatırlattı.

Dağınık görüntü

Kurultay, spor salonu yerine kongre merkezinde yapılması nedeniyle dağınık bir görüntü de oluştu. Kurultayın yapılacağı ana salonda 3 bin 250 koltuk bulunuyor. Siyasi parti temsilcileri ve meslek odalarının da davet edildiği kurultayda, bin 218 delege isimlerine ayrılmış koltuklara oturacak. Ana salona, yaklaşık bin 250 izleyici alınacak. Fuaye, ana ve yan salonlarla kurultayı, yaklaşık 10 bin kişinin izleyebileceği belirtiliyor.

Milletvekilleri, PM üyeleri ve delegelerin yanı sıra kurultayda onur konukları da yerlerini alacak. Gezi olayları, Soma ve Uludere'de hayatını kaybedenlerin yakınları da kurultaya davet edildi.

Kurultayı, bine yakın gazeteci takip ediyor.

6 bin kişi ekrandan takip ediyor

Alt kattaki fuaye alanında bulunan 40 metrekarelik ekrandan, yaklaşık 6 bin kişi kurultayı takip edebilecek. Salonun değişik yerlerine de ekranlar yerleştirildi.

Kurultayın teması, "Birlik ve kardeşlik", "CHP'de demokrasi, Türkiye'de demokrasi", "Ülkede özgürlük, ülkede hukuk devletinin egemen olması" olarak belirlendi. Basın mensupları, kendilerine ayrılan odalarda kurultayı takip ediyor.

Genel başkan adaylarının konuşmalarının ardından daha önce hazırlanan yan salonda oy kullanma işlemi gerçekleştirilecek. Delegeler 24 sandıkta oyunu kullanacak.

Genel Başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce aday olduklarını açıklamıştı.

Sanki düğün salonuna gidiyoruz

CHP Genel Başkan adayı İnce, partisinin 18. Olağanüstü Kurultayı'nın yapılacağı ATO Congressium'a erken saatlerde geldi.

Kurultay salonuna delege girişinden giren İnce, buraya gelişinde bir grup partilinin sevgi gösterisiyle karşılandı. Bu sırada, "Bence Muharrem İnce" sloganları atıldı. Kendisini bekleyenlere teşekkür eden İnce, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yürüyen merdivenlerle kurultaya gitmek herhalde dünya siyaset tarihinin bir ilki. Yani, sanki düğün salonuna gidiyoruz. Yazıktır, bu manzara yakışıyor mu Allah aşkına? Düğün salonunda Halk Partisine kurultay yakışıyor mu?" dedi.

İnce ile birlikte eşi Ülkü İnce, CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ve CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül de kurultay salonuna geldi.

Yanyana oturdu

Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Çukurambar'daki evinden ayrılarak, kurultayın yapılacağı ATO Congresium'a geldi. Kılıçdaroğlu salona gelişinde partililerin sevgi gösterisi ile karşılandı. Kendisinden önce salona gelen Muharrem İnce ile tokalaşan Kılıçdaroğlu yine kendisi için İnce'nin yanında ayrılan koltuğa oturdu. Bu arada Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da kurultay salonuna geldi.


Divan Başkanı Altay

Kılıçdaroğlu, yeterli çoğunluğun sağlandığını belirterek kurultayı başlattı. Kılıçdaroğlu, il başkanları ve delegelerin imzasıyla sunulan dilekçedeki, divanda yer alması önerilen üyelerin isimlerini okudu. Önerinin kabul edilmesinin ardından, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Başkanlığı'nda divan oluşturuldu.

Derviş ve Özçelik kabul etmedi

Kılıçdaroğlu'nun PM üyeliği için öneride bulunduğu isimlerden biri de Kemal Derviş oldu. Ancak Derviş bu teklifi kabul etmedi. PM üyeliğini geri çeviren bir diğer isim ise eski Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik oldu. Kılıçdaroğlu'nun eski büyükelçiler Faruk loğoğlu ve Osman Korutürk arasında nasıl bir tercihte bulunacağı da merak konusu oldu.