Kameraya bağlanmak için gerekli olan tek şey ise şifredir. Bu şifreye sahip olan herkes kamera görüntülerine erişim sağlar ve istediği kamera ayarlarını sorunsuz bir şekilde düzenler. 

Bu kamera sistemlerinin IP olarak adlandırılmalarının nedeni, Network ağ üzerinden bir IP adresi alınması ve buna göre kurulmasıdır. Bu sayede herhangi bir kayıt cihazı olmamasına rağmen, istenen bir bilgisayar veya akıllı telefon aracılığıyla kameralar uzaktan seyredilir. 

IP Kamera Sistemleri Nasıl Kullanılır?

Kayıt cihazının bulunduğu yeri önemsiz kılan IP kamera sistemleri, diğer kamera sistemleri gibi kablolara bağımlı değildir. Kameraların kablolar ile bir merkezde toplanmasına ihtiyaç duymayan bu sistemde, kablosuz internet yardımıyla kablo çekme uğraşı olmadan herhangi bir bilgisayara ya da mobil telefona entegre edilmesi mümkündür. Böylece hem kablonun getirdiği kısa alanda iş yapma kısıtlaması ortadan kaldırılır, hem de uzaktan kameralara erişim rahatlıkla sağlanır.

Buna ek olarak IP kamera sistemlerinde çok sayıda kayıt cihazına bağlanılması ve verilerin anında yedeklenmesi mümkündür. Bu sayede bir iş yerinde birçok kişi kamera görüntülerine erişim sağlar. 

Gerekli yetkilendirmelerin yapılması ile kamera görüntülerinin hangilerinin kimlere yönlendirileceği belirlenebilir. Örneğin; görüntülerin tümüne erişim müdür için mümkün olurken, resepsiyon görevlisinin sadece dış mekan ve giriş kamera görüntülerine ulaşabilmesi sağlanabilir. 

IP Kamera Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir? 

Son dönemlerin trendi haline gelen IP kamera sistemleri, sahip olduğu özellikler ve kullanıcılarına sağladığı avantajlar ile büyük beğeni kazanır. Bu akıllı kamera sisteminde görüntüyü yakalayan ve bunları dijital veri haline getirerek network ağı üzerinden yetkili kullanıcılara ileten sensörler bulunur. 

Sistemin dikkat çeken özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir: 

  • İleri kamera teknolojisi olması nedeniyle sistemin çalışması için herhangi bir karta veya kayıt cihazına ihtiyaç duyulmaz.

  • Erişim için internetin olması yeterlidir. 

  • Hem kablolu hem de kablosuz kamera kullanımı mevcuttur.

  • Kameralardan gelen görüntüye ve sese anlık erişim mümkündür. Bunun için masaüstü bilgisayar, laptop, tablet veya mobil cihaz olması yeterlidir.

  • Çeşitli programlar ile depolama işlemleri yapılır. Ayrıca hareket algılama ve alarm yönetimi gibi fonksiyonları olan uygulamalar vardır.

IP Kamera Sistemlerinin Analog Kamera Sistemlerinden Farkı Nedir?

Kamera sistemleri genel olarak ikiye ayrılır. Bunlar;

  • IP kamera sistemleri,

  • Analog kamera sistemleri şeklindedir.

Genel olarak incelendiğinde IP kamera sistemlerinin analog kameralara göre birçok farklı özelliği vardır. Kullanıcılar açısından büyük avantaj sağlayan bu farklılıklar, IP kamera sistemlerinin her geçen gün daha da popüler olmasına neden olur. 

Görüntüyü işleme biçimi iki sistemi birbirinden ayıran en önemli özelliklerden biridir. IP kameralara sistemlerinde öncelikle görüntü yakalanır ve sayısal veriye dönüştürülür. Ardından bu veriler çeşitli yöntemler ile yetkili kişilere ulaştırılır. Analog kamera sistemlerinde ise yakalanan görüntü kayıt cihazına aktarılır. DVR olarak adlandırılan bu kayıt cihazından verilere erişim sağlanır.

Ayrıca analog kamera sistemlerinden farklı olarak IP kamera sistemlerinde verilerin programlanması, uzaktan erişim ve yönetim sağlanması, görüntü kalitesinin maksimum seviyede olması, bakım maliyetlerinin düşük olması, sade ve basit arayüze sahip olması gibi birçok avantaj bulunur.

IP Kamera Sistemleri Nelerden Oluşur?

Herhangi bir analog kamera sisteminden IP kamera sistemine geçiş mümkündür. Aynı zamanda ilk kez kamera sistemi kurulumu da oldukça basittir. Bu noktada en önemli husus sistem için gerekli olan unsurların bilinmesidir. Bunlar genel olarak şu şekildedir:

  • IP kameralar

  • Ağ video kaydedicisi

  • Güç kaynağı 

Ayrıca sistem için en ideal ekipmanların seçilmesi de gerekir. Bu nedenle kaliteli ve güvenilir bir firmadan destek almak önemlidir. 

Sektörün öncü firmalarından biri olan Cihan Teknoloji, müşterilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde tanımlayarak, en doğru IP kamera sistemlerini sunar. Böylece uzun süreli güvenlik gereksinimleri için ölçeklenebilir çözümler getirerek, müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutar.