İş yeri açmak isteyen kişilerin bunun için bazı belgeleri hazırlaması gerekir. En önemli olan belgelerden bir tanesi de faaliyet gösterilen sektör ve yapılan faaliyet için iş yeri açma belgesi oluyor. Eğer bu belge yoksa kişinin iş yeri açması ve sektörde faaliyet göstermesi yasal değildir. Bu belgeler genel olarak lise eğitimini Anadolu meslek okullarında almış olan ya da meslek lisesi standartlarını sağlayan bir okuldan mezun olan kişilere verilir.

Aynı zamanda 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunu olan kişiler de sınavsız bir şekilde bu belgeyi alma hakkına sahip olabiliyor. Belirtmek gerekir ki kişi, belirtilen bu şartları sağlamıyor olması durumunda farklı adımları yerine getirerek belge alabilir. Özellikle mesleki eğitim sağlayan eğitim merkezleri bu alanda ön plana çıkıyor. Bu merkezlerde verilen kurslar aracılığı ile farklı sektörlerde iş yeri açmayı sağlayan belgeler alınabilir. Aynı zamanda belediyeye bu alanda başvuru yapacak olan kişilerin aynı zamanda ustalık belgesi temin etmesi de gerekebiliyor.

İş Yeri Açma Belgesi ile Nereye Başvuru Yapılır?

İnsanlar, yeni bir işletme açmak istedikleri zaman yerine getirilmesi gereken bazı prosedürler bulunuyor. Bu prosedürlerden birisi de sahip olunan iş yeri açma belgesi ile ilgili yerlere başvuru yapmaktır. Kişiden istenen bütün belgelerin, faaliyet alanına bağlı olarak uygun kurumlara teslim edilmesi çok önemlidir.

Belediyelere, vergi dairesine, esnaf odalarına ve benzeri yerlere belge temin etmek gerekebilir. Herhangi bir alanda iş yeri açmak için sadece iş yeri açma evrakı yeterli olmaz. Aynı zamanda farklı belgelerin de temin edilmesi gerekir. Bu nedenle iş yeri açma belgesinin yanında diğer belgelerin de eksiksiz olarak temin edilmesi son derece önemlidir.

İş Yeri Açma Belgesi Nasıl Alınır?

Belgeyi almak için ilk olarak gerekli şartları sağlamak gerekir. Bunun ardından ise Ticaret Odasına başvuru yapılmasına ihtiyaç duyulur. Bu başvuru kapsamında kimlik fotokopisi ve aslı, diploma fotokopisi ve aslı, vesikalık fotoğraf, doktor raporu, dilekçe belgelerine ihtiyaç duyulur. Doğru başvuru sonrasında iş yeri açma belgesi alınabilir. Bankacılar sitesi üzerinden bilgi alabilirsiniz.