CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen yurt dışında bulunan vatandaşların 26 şubata kadar başvuru yapmaları halinde, referandum için başvuruda bulunabilecekleri, ancak başvuran kişilerin başvuru süresinin dolduğu gerekçesiyle geri çevrildiği konusunda Dış işleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na cevaplaması için soru önergesi hazırladı. İşte Pekşen'in açıklaması ve soru önergesi...

Kamuoyunda yer alan iddia ve şikayetler kapsamında 16 Nisan 2017 günü yapılması planlanan referandum seçiminde oy kullanacak olan yabancı memleketlerde yaşayan seçmenlerin, 18 Şubat – 26 Şubat 2017 tarihine kadar yurt dışı seçmen listelerinin askıda olacağı ve bu 9 günlük süre zarfında isim ve adres beyanı yapmak suretiyle listeye kayıt olabilecekleri Yüksek Seçim Kurulu tarafından tüm konsolosluklara bildirilmiş olmasına rağmen, bu yönde

Konsolosluklara talepte bulunan birçok vatandaşımızın, başvuru süresi dolduğu gerekçesiyle, taleplerin geri çevrildiği yönünde birçok şikayet gelmektedir. 

1-    Konu hakkında Sayın Bakanlığınızın her hangi bir bilgisi var mıdır?

2-    Yabancı memleketler yer alan Konsolosluklarımıza bu konu hakkında her hangi bir genelge gönderilmiş midir?

3-    Vatandaşlarımızın bu şekilde mağdur edilmeleri ve Anayasal hakları olan “Seçme Hürriyeti” nin açıkça ihlal edilmesi üzerine Sayın Bakanlığınızca, konu hakkında ne gibi çalışmalar yapılacaktır ve nasıl önlemler alınacaktır?

Yukarıda belirtilen soruları, Dış İşleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

Av. HALUK PEKŞEN
 Trabzon Milletvekili