“Kostaki konağı, mimarisi, kalem işleri, süsleme ve oymaları ile  Trabzon’un turistik cazibe değerlerinin başında gelmektedir” ifadeleriyle başlayan açıklamada, “Trabzon kültür turizmi için önemli bir cazibe değeridir. Kent turizmi için şehir merkezinde bulunan olmazsa olmaz bir eserdir.

Kostaki konağı 31.01.2018 tarihinde tadilata alındı. Tabelada işin süresi 730 gün olarak görünmesine, Kültür ve Turizm Bakanımızın 30.10.2019 tarihinde şehrimizi ziyaretinde Trabzon müzesini 2020 yılının sonuna yetiştirmeye gayret edeceğiz demesine rağmen müzede çalışmalar devam etmektedir.

Sosyal ve yazılı medyada müteahhit firma ile ilgili  bir süreç yaşandığı, restorasyonun belirli bir süre durduğu ve akabinde firma değişikliği yapıldığı konuşulanlar arasındadır.

Bu bilgiler ışığında;

1- iki yılda bitmesi planlanan restorasyonun güncellenen açılış tarihi ne olmuştur?

2- Müteahhit değişikliği işin aksamasına sebep olmuş mudur?

3- Ayasofya camiinde de uygulanan, tarihi eser restorasyonlarındaki geçici çatı uygulaması Kostaki konağında neden yapılmamıştır.

4- Geçici çatı uygulaması yapılmayarak branda ile kapatılan çatı sızdırmazlığı sağlamış mıdır?

5- Sızdırmazlık sağlanmadı ise çatıdan sızan yağmur suları konağın iç dekorasyonuna zarar vermiş midir?

Tüm bu soruların yanıt bulması adına tadilat süreci ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini, konağın tadilat sürecini yansıtan günümüz fotoğraflarının kamuoyu ile paylaşılmasını şehrimizin turizm değerlerine sahip çıkmayı misyon edinmiş bir sivil toplum örgütü olarak talep ediyoruz” şeklinde  bitirildi.