Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Galler Zirvesinde yaptığı konuşmada, Ukrayna’da son dönemde yaşanan siyasi krize karşın Rusya’yla diyalog kanallarının gerektiği ölçüde açık tutulması gerektiğine vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, güvenlik sorunları ve ittifak konularının görüşüldüğü ilk oturumda Ukrayna’ya yönelik eylemlere son verilmediği, Kırım’ın ilhakına çözüm bulunmadığı sürece, NATO-Rusya ilişkilerinin normalleşemeyeceğini ifade etti. Ortadoğu’daki istikrarsızlığın Avrupa-Atlantik coğrafyası için bir tehdit olduğuna işaret eden Erdoğan, Irak ve Suriye’de terörle mücadele açısından bütüncül bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini belirtti.
Erdoğan, Irak’ta tüm kesimleri kapsayan bir hükümet kurulmasının, Suriye’de ise Cenevre Bildirisi’nin eksiksiz uygulanması suretiyle gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan NATO’yla ilgili olarak da kollektif savunmanın gelecekte de ittifakın belkemiğini teşkil edeceğini hatırlattığı ifade edildi.
Erdoğan’ın öğleden sonra gerçekleşen son oturumda ise Soğuk Savaş dönemi sonrasında Transatlantik bağın önemi üzerinde durduğu öğrenildi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik hedefini en canlı şekilde koruduğuna, Türkiye olarak AB ilişkileri bakımından bir milat kılmak istediklerine dikkati çeken Erdoğan, NATO’nun benimsediği işbirliğine dayalı güvenlik anlayışının AB bünyesinde de desteklenmesini ve uygulanmasını temenni ettiklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AB ile Türkiye arasında güvenlik ve savunma alanında gerçek bir ortaklığın tesisi her iki tarafın da faydasına olacağını da hatırlattığı kaydedildi.
(İHA)