Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik AŞ ve Kibar Holding'in Güney Koreli Hanil E-HWA ile mevcut iş birliğinin bir iştiraki olan Assan Hanil ortaklığında 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan "Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret AŞ" (Turkish Seats Industries - TSI), ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti.
Atatürk Havalimanı 2'nci Hangar'da Türk Hava Yolları'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Bakan Şimşek, üretime bir yerden başlamak gerektiğinin altını çizerek, Türkiye için önemli bir adım atıldığını söyledi.
Şimşek, koltuk deyip geçilmemesi gerektiğini ifade ederek, bu çalışmaların bilgi ve teknoloji yoğun olduğunu, en küçük ürünün uçağa girebilmesi için ciddi bir sertifikasyon sürecinden geçtiğini anlattı.
Uçak üretimin çok büyük ölçekte bir iş olduğunu, bir koltuk üretimi ile başlamak gerektiğini belirten Şimşek, "Türkiye'nin zaten çok iddialı hedefleri var. Türkiye bugün Avrupa'nın en önemli üretim üslerinden biri. Bu bölgede katma değer zincirinde önemli bir Ar-Ge ve üretim üssü olma yolunda çok mesafe kaydettik. İlerde bunu da başaracağız. Türkiye yıllık endüstriyel tasarımda Almanya ve Fransa'dan sonra 3. sıraya yükseldi" dedi.
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin markalaşmada dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin en büyük global markası tabii ki THY'dir. THY'nin başarısıyla gurur duyuyoruz. THY artık Avrupa'da 2. sırada bulunuyor. İnanıyorum ki yakında Avrupa'nın tek 5 yıldızlı hava yolu olacak. Ben buna inanıyorum ve bunu başaracağız. Çünkü hizmet kalitesinde kimse bizimle yarışamaz. Zaten THY artık sadece bir havacılık şirketi olmaktan çıktı. Bugün üretim konusunda da çok önemli bir adım atmış oluyor. Gerçekten THY Teknik kendi alanında çok büyük bir başarı hikayesi. Son dönemde yapılan tanıtımların devreye girmesiyle sadece THY'ye değil, tüm bölgeye çok ciddi hizmet sağlayacak bir şirket durumuna geldi."
Kibar Holding'in de Türkiye'nin başarılı holdinglerinden biri olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'de özgün ürünler üretme konusunda önemli işlere imza atıldığını söyledi.
"SADECE 13 FİRMANIN ÜRETEBİLDİĞİ UÇAK KOLTUĞU ARTIK TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR"
Türkiye'nin Güney Kore ile çok dostane ilişkileri olduğunu anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda çok ciddi ortaklıklarımız var. Zaten geçmişe dayanan çok güçlü bir dostluğumuz var. Bu birlikteliklerden güç ve bereket doğacak. Bu da onu gösteriyor. Bu önemli bir adım. Türkiye kendi uçağını üretme noktasında da kararlıdır. Bu konuda çok önemli adımlar atılmaktadır. Eminim bu sektör büyük bir değişim ve dönüşümden geçecektir. Sektörün bütün oyuncuları güç birliği yapacak ve Türkiye 2023 hedeflerini yakalayacaktır. Bu koltukların kilogram değeri bizim ihraç ürünlerimizin çok çok ötesinde. Türkiye ihracatının kilogram değeri 1 dolar 58 senttir. Bizim bu noktada ihracatçı da olmamız lazım."
Bakan Şimşek, THY'nin global havacılık sektörünün yüzde 2'sine tekabül ettiğini belirterek, bu oranın Türkiye'nin dünya ekonomisindeki payının iki katına yakın olduğunu ifade etti.
Bu tür girişimlerin uzun vadede başarılı olması için THY'nin önemli bir tedarikçisinin bulunmasının çok anlamlı olduğuna işaret eden Şimşek, "Küresel havacılık sektöründe koltuk tedarikinde yüzde 10'lara varmak lazım. Sadece 13 firmanın üretebildiği uçak koltuğu artık Türkiye'de üretiliyor. Eminim ürün yelpazesi hızlı bir şekilde gelişecek. Bizim için önemli olan parça parça bu hedefe ulaşabilmektir. THY, uçak içindeki mutfak kısmının üretilmesinde de çok mesafe kat etti. O yüzden biz sektörü var gücümüzle destekleyeceğiz. Türkiye'nin katma değer zincirinde yukarı çıkması lazım" şeklinde konuştu.
Şimşek, Türkiye'de üretilen ürünlerin sadece 3'te 1'inin orta ve ileri teknoloji ürünler olduğunu ifade ederek, en az 3'te 2'sinin orta ve ileri teknoloji ürünler olması gerektiğinin altını çizdi.
Sektörün geliştiğini, beraberinde Türkiye'nin geliştiğini anlatan Şimşek, bu tür ürünlerin üretilip ihraç edilmesi noktasında hükümet olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi.
Şimşek, hükümetin tercihinin üretim, yatırım, istihdam ve ihracattan yana olduğunu belirterek, her türlü ekonomik aktiviteyi, şeffaf ve rekabetçi bir ortamda en güçlü şekilde destekleyeceklerini kaydetti.