Çoğu uzman hekimlerden oluşan 48 gönüllü, sadece tıbbi malzemelerin bulunduğu 151 koliyle 16’ncı defa Afrika ülkesi Nijer’e gitti. Sekiz derneğin bir araya gelerek oluşturduğu Gönüllüler Grubu üyeleri çeşitli tedavi, operasyon ve ameliyat yapmak için Afrika ülkesi Nijer’e gitti. Daha önce 15 kez aynı bölgeye giden ve birçok insanı tedavi eden grup içlerinde sadece tıbbi malzemelerin bulunduğu 151 koliyi de yanlarında götürdü.

AFRİKA’DA EN ÇOK AMELİYAT YAPAN GRUP OLDULAR
Gönüllüler Grubu Başkanı İbrahim Ceylan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çok sayıda dernek ve vakfın bir araya gelerek bu tür organizasyonları yaptığını ifade eden Ceylan, 10 yıldır devam eden çalışmalar sonucunda son 6 yılda Afrika’da en çok ameliyat yapan grup haline geldiklerini söyledi. Ceylan, “Türkiye’de birçok derneğin bir araya geldiği zaman neler yapabileceğinin görülebilmesi ve duyulması açısından bunları söylüyorum” dedi.

12 GÜNDE 300 AMELİYAT
Ceylan, 151 kolinin içinde tıbbi malzeme taşıdıklarını kaydederek, “151 kolinin hepsi tıbbi malzeme. Hepsini tüketeceğiz. Hasta sayımız oldukça fazla. Kısa sürede çok fazla ameliyat yapmayı hedeflediğimiz için de çok fazla tıbbi malzeme götürüyoruz. Çünkü çok fazla vaka var. Afrika’nın kaderi katarakt. Biz buna yoğunlaştık. Son sistem cihazlar kullanıyoruz. Hem süreyi azaltıyor hem kalite açısından fako tekniği iyi bir teknoloji. 12 günde anestezi altında 300 ameliyat gerçekleştiriyoruz. Yapılan işler çok güzel. Bu dünyada örnek olması gereken bir proje. Çünkü şuan 8 derneğiz. Bunların hepsi profesyonel doktor. Mesela biz, göz doktorlarının üç yıldan aşağı tecrübesi olanları götürmüyoruz” şeklinde konuştu.

“AFRİKA’DA 600’E YAKIN SU KUYUSU AÇTIK”
Başkan Ceylan, gidilen bölgeye maddi yardımların ulaştırıldığını paraları elden vermediklerini kendilerine verilen yardımlar ile muhtaç ailelere 3’er keçi aldıklarını söyledi. Ayrıca Afrika’da su sıkıntısının had safhada olduğuna dikkat çeken Ceylan, “Bugüne kadar 600’e yakın kuyu açtık. Afrika’da su bulmak büyük sıkıntı. İnsanlar sabah namazında çıkıp yatsı namazında dönebildikleri mesafelerden evlerine su taşıyor. Burada yine kuyu açmayı hedefliyoruz. Sağlığın yanında bunları da göz ardı etmiyoruz” dedi.
12 gün boyunca sürecek olan çalışmaların detayları hakkında bilgi veren Başkan Ceylan, “12 günde 300 cerrahi, 700 katarakt, 800 kulak operasyonu, yaklaşık 600 ultrason yapmayı ve 2 bin diş çekmeyi planlıyoruz. Poliklinik sayımız tahminen 7 bin 500 ila 8 bin arasında olacak. Bu sayıların altını dolduracak ilaç çok önemli. O bakımdan 100 bine yakın ilaç götürüyoruz yanımızda. Aynı zamanda daha önce kargo ile gönderdiğimiz cihazlarımızda var” diye konuştu.
(İHA)