Belarus’ta resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasını protesto eden göstericilere müdahale sonucunda pek çok polis ve protestocunun yaralandığı belirtiliyor.

Başkent Minsk’te seçimin resmi olmayan sonuçlarının açıklanması sonrası muhalefet seçimin hileli yapıldığını ve sonuçların doğru olmadığını iddia etti. Bunun üzerine göstericiler caddelere ve meydanlara çıktı.

Minsk’teki caddelerden birine takviye kuvvetlerin bulunduğu 20 kamyon gönderildi.

Sputnik muhabiri, başkent Minsk’teki Storojovsakaya Caddesine gelen 20 kamyondan inen Belarus İçişleri Bakanlığı iç birliklerinin Maşerov Caddesine doğru yöneldiklerini aktardı.

Protestocuların büyük bir kısmı Storojovsakaya-Maşerov caddelerinin kesiştiği yerde bulunuyor. Polis göstericileri kavşaktan çıkarmaya çalışıyor, ses bombaları kullanıyor. Protestocuların bir kısmı komşu semtlere doğru uzaklaşsa da bölgeyi terk etmiyor.

​'Polis izinsiz toplu gösterilerdeki durumu kontrol altına aldı'

Belarus'un resmi haber ajansı Belta, İçişleri Bakanlığı’ndan gelen bilgiye atıfla güvenlik güçlerinin gösterileri kontrol altına aldıklarını bildirdi.

Ajanstan yapılan açıklamada, “Polis izinsiz toplu gösterilerdeki durumu kontrol altına aldı” ifadelerine yer verildi.

Kentte Maşerov Bulvarı ve Storojovskaya Caddesi’nin kesiştiği yerden şiddetli patlama sesleri yükselmişti.

Belarus Merkez Seçim Komisyonu, ülkede yapılan başkanlık seçimlerinin ön sonuçlarını saat 2.00 gibi açıklayabileceğini bildirdi.

Komisyon Başkanı Lidiya Yermoşina, bölgelerden gelen ön bilgilere göre tüm bölgelerde Aleksandr Lukaşenko’nun yarışmayı önde götürdüğünü belirtti.

Belarus İçişleri Bakanlığı: Protestolarda yaralanan görevliler ile ilgili bilgi yok

Balarus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova, Sputnik’e demecinde Belarus’ta yapılan devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle kurulan acil durum merkezine an itibarıyla yaralı güvenlik görevlileri ile ilgili bilgi ulaşmadığını belirtti.

Çemodanova, “Henüz böyle bir bilgi yok” açıklamasında bulundu.

Sağlık servisleri: Minsk’teki gösterilerde yaralanan birkaç kişi hastanelere kaldırıldı

Sputnik Belarus, sağlık servislerinden gelen bilgilere atıfla Minsk’teki gösterilerde birkaç kişinin yaralandığını, bu kişilerin hastanelere kaldırıldıklarını bildirdi.

Polis Minsk’in merkezinde protestocuları dağıtmak için özel araçlar kullandı. Sputnik muhabiri, bu nedenle birkaç kişinin yaralandığını, birinin durumunun ciddi olduğunu aktarıyor.

Belarus'un başkenti Minsk'teki protestolarda yaralılar ambulanslarla taşındı

Yaralıların tam sayısını vermeyen yetkililer, “Evet yaralılar var” diyerek, birkaç kişinin hastaneye kaldırıldığını belirtti.

Sputnik muhabiri, büyük bir çevik kuvvet birliğinin birkaç bin protestocuyu anıtın bulunduğu meydandan çıkardığını bildirdi.

Habere göre kalkanlar ve coplarla sıra haline gelen polis, protestocuları Svisloç Nehri’nin üzerindeki köprüden geçerek çekilmeye zorladı. (sputniknews)

Minsk'teki protestolar