TRABZON (AA) - Orta ve Doğu Karadeniz'deki 6 ilde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında kullanılacak CoronaVac aşısının ikinci dozu sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.

Trabzon'da sağlık çalışanları, MHRS ve e-Nabız sistemleri üzerinden oluşturdukları randevuyla kentteki hastaneler ve sağlık ocaklarında ikinci doz aşılarını olmaya başladı.

İl Sağlık Müdürü Hakan Usta da Ortahisar ilçesi Karşıyaka Aile Sağlığı Merkezinde ikinci doz aşısını yaptırdı.

Usta, gazetecilere, Trabzon'da bugüne kadar 37 bin aşılama yaptıklarını belirterek, "Hedefimiz 64 bin civarıydı, dolayısıyla iyi bir aşılama oranı yakaladığımızı düşünüyorum. Ama sağlıkçılarda bu çok daha yüksek oranda. 2. doz aşılamayla birlikte sağlıkçıların da aşılaması bitmiş olacak." dedi.

Mutasyonla birlikte virüsün yayılma gücünün de arttığına dikkati çeken Usta, "İllerin kendi özelinde de kararlar alınmasının yolu açılıyor. Biz de özellikle bazı ilçelerimizde yoğun bir şekilde karantina kararları almaya başladık. Hareket gördüğümüz yerde insanların farkındalığını oluşturmak, hareketi kısıtlamak adına karantina tedbirlerini sıkı sıkıya uyguluyoruz. Bu kapsamda yapmamız gereken şeylerden imtina etmiyoruz." diye konuştu.

Usta, Trabzon'da vaka sayılarının arttığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu hepimiz için önemli ve sıkıntılı bir seviye. Vakaların artış hızını durdurabilmek için aşı, karantina tedbirleri, kurallara uyma yönünde hareketimizi sıkı sıkıya devam ettiriyoruz. Ama vakalarımız Trabzon'da beklediğimizden biraz daha fazla artış trendinde. Bizim vaka sayılarımız daha önceki 2. dalgaya başlayış seviyemizden daha yüksek seviyelerde başladı. Bizi asıl tedirgin eden ve ürküten tarafı orası. Bunlar daha aşağılarda ve daha yavaş başlayarak devam edebilmiş olsaydı belki daha rahat olabilirdik ama şu andaki rakamlara göre önümüze daha farklı ve fazla vakaların geleceğini düşünüyoruz. O tedirginlikle tedbirlerimizi daha da sıkı tutmaya çalışıyoruz."

- Ordu

Ordu'da, CoronaVac aşısının ikinci dozu sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.

İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Ordu Devlet Hastanesinde aşı olduktan sonra gazetecilere, kentte ilk doz aşılamanın üzerinden 28 gün geçtiğini söyledi.

Ordu genelinde tüm sağlık çalışanlarının ikinci doz aşılamasının aynı anda başladığına işaret eden Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Aşılama çalışmaları için ilimizdeki tüm hastanelerde yeteri sayıda aşı odası oluşturduk. Ayrıca aşılama kampanyasında görev alacak personelimizi belirleyerek eğitimlerini daha önce tamamlamıştık. Dileğimiz bir an önce aşılamanın tamamlanması ve Kovid-19 salgınından kurtulmamızdır. Sağlık çalışanlarımızın aşılamasının yanı sıra 70 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın da birinci doz aşılamasına başlıyoruz. Cuma günü ise 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın birinci doz aşılamasına başlamış olacağız."

- Artvin

Artvin'de önceden oluşturdukları randevu saatine göre hastanelerdeki aşı polikliniklerine giden sağlık çalışanları, ikinci doz aşılarını olmaya başladı.

Artvin Devlet Hastanesinde aşı olan İl Sağlık Müdürü Gürol Köroğlu, birinci doz aşılarını olanların 4 hafta sonraki aşılamalarının, sağlık çalışanlarıyla başladığını ifade etti.

Aşılama programı kapsamında birinci doz aşıların da yapılmaya devam edildiğini aktaran Köroğlu, "İlimizde aşıya talep gayet yüksek, bu memnuniyet verici bir durum. Aşılama takvimi ilimizde planlandığı gibi ilerliyor. Bu aşılama süreci ile bu hastalıktan, pandemiden milletçe kurtulmayı diliyorum." dedi.

Köroğlu, aşı yaptıran kişilere maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarını ihmal etmemeleri yönünde de uyarıda bulundu.

- Giresun

Giresun'da da sağlık çalışanları, MHRS ve e-Nabız sistemleri üzerinden oluşturdukları randevuyla il genelindeki hastaneler ve sağlık ocaklarında ikinci doz aşılarını olmaya başladı.

İlk aşılama döneminde Giresun'a 38 bin aşı gelirken, bunlardan 25 bini başta sağlık çalışanları olmak üzere 75 yaş ve üzerindeki vatandaşlara uygulandı.

Bugün ise kalan 13 bin aşının sağlık çalışanlarına uygulanmasına başlandı.

- Gümüşhane

Gümüşhane'de görev yapan 2 bin 20 sağlık personeli için kente getirilen aşıların ikinci dozu, sabah saatlerinde hastanelerde oluşturulan 35 aşı odasında 5 hekim gözetiminde uygulanıyor.

Aşı olmak için Gümüşhane Devlet Hastanesine gelen İl Sağlık Müdürü Engin Pehlivan'a da aşının ikinci dozu uygulandı.

Pehlivan, bir yıla yakın süredir Kovid-19 ile mücadeleyi aktif şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Aşının virüsle mücadelede etkin rol oynayacağına işaret eden Pehlivan, "Yaklaşık 2 bin 22 sağlık personelimiz ikinci doz için aşılanacak. Aşılama önemli. Vatandaşlarımızın takvimlerine uyarak aşılamaya özen göstermelerini istirham ediyorum." diye konuştu.

- Rize

Rize'de sağlık çalışanları, MHRS ve e-nabız sistemleri üzerinden oluşturdukları randevuyla il genelindeki hastaneler ve sağlık ocaklarında ikinci doz aşıyı olmaya başladı.

Rize'de sağlık çalışanlarına ikinci doz için toplam 6 bin 270 aşı gönderildi. Sağlık çalışanlarının aşılama çalışmasının tamamlanmasının ardından 75 yaş ve üzerindeki vatandaşlara aşı uygulamasına geçilecek.