Ortamı ısıtmak ile kalmayıp aynı zamanda lezzetli yemeklerin yapılmasını da ağlar. Rize kuzine sobası Karadeniz Bölgesi’nde sıkça tercih edilen bir soba türüdür. Kullanım süresinin uzun olması ve sıcaklığı koruması gibi etkenlerden dolayı sıkça kullanılır. Üst bölümlerinde yer alan bölüm sayesinde çay demleme gibi ek seçenekleri de sunan Rize kuzine sobası, sebze közlemek için de tercih edilir. Rize kuzinesi geleneksel görünümü ile de ön plana çıkar ve geleneksel bir şıklık sunar.

Rize Kuzine Sobası Nedir?

Rize kuzine sobası el yapımı olması gibi unsurlar ile de ön plana çıkar. Bazı Rize kuzine sobaları el yapımı olur iken bazı sobalar ise seri üretim ile hazırlanır. El yapımı Rize kuzine sobaları çok eskiden zanaatkarlar tarafından yapılır. Günümüzde ise daha çok seri üretim Rize kuzine sobaları ile karşılaşıyoruz. Ancak Rize’da kullanılmaya devam eden birçok kuzine soba 10 – 20 yıldır kullanılan sobalardır. Uzun ömürlü olması ve sıcaklığı tutması nedeni ile sık kullanılır.

Rize Kuzine Sobasının Özellikleri Nedir?

Kuzine sobanın özelliklerine bakıldığında farklı yakıtları kullanarak ısınabilmesi ön plana çıkar. Odun kullanılan kuzine sobalar olduğu gibi kömür kullanılan sobalar da bulunur. Bu sobaların aktif kullanılması ile yaklaşık 100 m2’lik bir alanın sürekli ısıtılması kuvvetle muhtemeldir. Rize kuzine sobalarının özelliklerinden biri de tasarruf imkanı sunmasıdır. Yakıt, elektrik ve enerji tasarrufunu sağlayan kuzine sobalar yemek pişirmek için de kullanılır. Rize kuzine sobaların özellikleri arasında büyük alanların ısıtılması hedeflenir.

Rize Kuzine Sobası Nereden Alınır?

Rize kuzine sobayı satın almak isteyen herkes artık seri üretim modellere kolayca ulaşabiliyor. Rize kuzine soba satın almak isteyenler birçok alternatif satıcı ile iletişim kurarak Rize kuzine soba edinebilir. Rize kuzine soba, günümüzde Türkiye’nin birçok yerinde bulunan ve satışı, taşıması ve yerleştirmesi kolaydır. Ocak bölmesinin monte olarak satışa sunulması da avantajları arasında yer alır. Ayrıca Karadeniz Bölgesi’ne özel kuzine sobaların kendinden sacı bulunur. Monte edilen ve 5 mm kalınlığında olan saclar ile kullanılır. Ayrıca pişirme bölmeleri vardır. Rize kuzine sobası ocak ve fırın bölmelerine sahiptir.

Rize Kuzine Sobası Nasıl Temizlenir?

Kuzine sobanın temizlenmesi için belirli bir düzende hareket edilmesi gerekir. Aylık temizliğin yanı sıra iki haftada bir de genel temizlik yapılması tıkanmaların önüne geçer. Rize kuzine sobasının temizliğinde en çok baca ve soba borularına dikkat edilmesi gerekir. Kuzine sobaların, soba deliklerinin ve boruların tıkanmamasına özen gösterilmelidir. Sobanın temizlenmesi için öncelikle ateşin sönmesi ve içerisinin soğuması gerekir. Sobanın tüm dokuları soğuduktan sonra temizlik yapılmalıdır. Temizlik esnasında püskürtme yapan yöntemlerin tercih edilmemesi ve kimyasal malzemelerin kullanılmaması gerekir.

Rize Kuzine Sobasında Yemek Pişirilir Mi?

Rize kuzine sobalarda yemek pişirmek mümkün. Kuzine sobalar hem ısınmak hem de yemek pişirmek amacı ile kullanılır ve üretilir. Rize kuzine sobaların üretilmesindeki en önemli amaç çok işlevli olmasıdır. Rize kuzine sobasında yer alan şiş, sac ve ocak kısımları ile çok çeşitli olarak kullanılabilir. Çay demlemek için genellikle sobaların üst bölümü kullanılırken yemek pişirmek için iç bölümlerinde yer alan ocak kısımları tercih edilir. Döküm soba olarak da geçen Rize kuzine sobaları aracılığı ile hem geniş bir alanı ısıtmak hem de yemek pişirmek mümkün.

Diğer kuzine modellerimiz için https://www.kuzinesoba.net/ sitemizi mutlaka ziyaret ediniz.