Türk Hava Yolları (THY) ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ebola virüsüne karşı ortak mücadele başlattı. Alınan kararlar sonucunda THY uçaklarına Bulaşıcı Hastalık Ekipmanı konulurken, THY personeli de ebola konusunda bilgilendirildi.
Türk Hava Yolları (THY) ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ebola virüsü ile ilgili olarak alınacak önlemler hakkında ortak hareket etme kararı aldı. Alınacak önlemler hakkında toplantı yapan, Türk Hava Yolları ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü ekipleri önce THY personelini bilgilendirme kararı aldı. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü binasında yapılan toplantıya THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu katıldı. Toplantıda ortak hareket etme kararı aldı. İki genel müdürün aldığı ilk karar THY kabin personelinin Ebola virüsü hakkında bilgilendirilmesi oldu.

THY UÇAKLARINA EBOLA İÇİN SAĞLIK KİTLERİ KONDU
Türk Hava Yolları ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk toplantıda görüşülen ve ortak karar alınan ilk madde THY kabin personelinin Ebola virüsü hakkında uyarılması ve bilgilendirilmesi oldu. Bu karar doğrultusunda THY uçaklarına Bulaşıcı Hastalık Ekipmanı konuldu. Ayrıca THY tüm kabin çalışanlarını mail yoluyla uyardı. THY uyardığı kabin personelinden Hastalık şüphesi olan yolcu ile ilgilenmek üzere sadece bir kabin memuru görevlendirilecek ve bu kabin memuru başka bir hizmette görev almayacak. Görevli kabin memuru mutlaka Bulaşıcı Hastalık Ekipmanı kitlerinde bulunan maske, tek kullanımlık eldiven, önlük ve gözlük kullanacaktır. Görevli kabin memuru kişisel koruyucu ekipmanlarla uçak içinde dolaşmamalı ve sadece hasta yolcuların yanından bulunmalıdır. Kabin içi uygun olduğu takdirde hastalık şüphesi olan yolcu en arka sıraya alınacak, önündeki iki sıra ve yanındaki boş bırakılacak.
Ebola virüsü ile ilgili tüm önlemleri aldıklarını belirten Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, “Ebolada tedavi ve aşı yok. Hastalığı çok iyi tanımalıyız. Korunma ve hastalığın yönlerini iyi anlatmak lazım. Bunun için broşür hazırladık yolculara dağıtıyoruz. Ebola virüsünün yayıldığı Batı Afrika’dan Türkiye’ye gelen yolcuların yüzde 80’i yabancı yüzde 20’si Türk. Bunun içinde İngilizce ve Fransızca broşürler hazırladık” dedi.

“DÜNYADA BİN 550 KİŞİ EBOLA’DAN ÖLDÜ”
Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, “Dünyada ebola virüsünden bin 550 kişinin öldüğü söyleniyor. Ancak bize gelen rakamlar daha fazla olduğu yönünde. Bu hastalık eğer solunum yolu ile bulaşsaydı dünyada çok hızlı yayılırdı. Bu hastalıktan korunmak için direnç sistemi çok önemli. Biz Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü olarak o bölgeden gelen Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerini alıyoruz. O bilgileri Türkiye’de Halk Sağlığı Kurumu ile paylaşıyoruz. Onlar da Aile Hekimi vasıtasıyla o bölgelerden gelen vatandaşlarımızı 3’üncü haftadan itibaren izliyor. Biz sınırlardayız. Bizim ana görevimiz bu. Hastalıkların sınırdan girmemesi için THY ile görüştük. THY uçaklarında yabancı dillerde ve Türkçe anonslar yapılacak. Yolcularda kusma, ateş varsa diğer yolculardan ayrılacak. Risk var ise kuleye haber verilecek. Bizim ekiplerimiz muayene edecek. Eğer risk varsa referans hastanelere Haseki, Haydarpaşa Numune’ye götürülecek” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE EBOLA VİRÜSÜ YOK”
Türkiye’de şu ana kadar ebola virüsü olmadığı söyleyen Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü. Hüsem Hatipoğlu, “Türiye’de bazı vatandaşlarımızın bazıları kendilerinde eklem ağrısı, kusma, ateş görüldüğü zaman acaba ben Ebola mı oldum deyip hastaneye gidiyor. Türkiye’de Ebola virüsü yok. Biz bütün önlemleri alıyoruz. Ebola ile ilgili tüm önlemleri aldık. Ebolaya bu kadar uzak ama bu kadar önlem alan başka bir ülke yok. Biz bütün önlemleri aldık. Ebola ile ilgili bir yol haritası hazırladık ve uyguluyoruz. Halkımız rahat olsun. Bizde hiçbir ülkede olmayan seyahat sağlığı merkezlerimiz var. Vatandaşlara ücretsiz aşı yapıyoruz. Hangi ülke oralardan gelen vatandaşlarını bire bir takip ediyor. Biz takip ediyoruz. Biz kuş gribi ve domuz gribinden tecrübeliyiz. Bu tecrübemizi pratiğe döküyoruz. Ebola virüsünün yayıldığı bölgelerden gelen her şeyi değerlendiriyoruz. Dünyayı takip ediyoruz ve 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Bu hizmetler başka bir ülkede yok” dedi.

“SAĞLIK BAKANIMIZ DEVAMLI BİLGİ ALIYOR”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezinoğlu’nun ebolayı devamlı takip ettiğini söyleyen Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, “Sağlık Bakanımız beni gece gündüz arıyor ve ebola hakkında bilgi alıyor. Bazen bir haber görüyor ve bizi arıyor bilgi alıyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü olarak tüm önlemleri aldık. Vatandaşlarımız rahat olsun” şeklinde konuştu.
(İHA)