TBMM Başkanlığının “Çevre Dostu Meclis” projesi kapsamında hazırladığı bloknotların yapımında kullanılan atık kağıtların, 4 eski bakan ile ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu raporuna giren muhalefet şerhinden oluşması Meclis’i karıştırdı.
“Çevre Dostu Meclis” projesi kapsamında TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği tarafından atık kağıtlar kullanılarak bastırılan bloknotlar, Meclis gündemine oturdu. Bloknotlarda kullanılan atık kağıtların 4 eski bakan ile ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu raporuna giren muhalefet şerhlerinin yazılı olduğu belgelerden olması muhalefeti sevindirdi, iktidarı kızdırdı. Bloknotlarda yolsuzluk iddialarında adı geçenlerin tapelerinin yazılı bulunduğu kağıtların kullanıldığı tespit edildi.

“BU BLOKNOTLARI HERKESE GÖNDERECEĞİZ”
Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun bin 178 sayfadan oluşan tuğla büyüklüğünde bir rapor olduğunu, muhalefet olarak bunu halka nasıl anlatacaklarını düşünürken Meclis Başkanlığı’nın kendilerinden önce davranarak bu bloknotları bastırdığını kaydeden CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis kürsüsünden bloknotu göstererek, atık kağıtlarda yazanları okudu. Levent Gök, “Meclis Soruşturma Komisyonu raporu bir tuğladan daha kalın. Biz bunu halka nasıl anlatalım diye düşünürken, eksik olmasın Meclis Başkanlığımız önemli bir çalışma yaptı ve herkese okunabilir bloknotlar gönderdi. Bin 178 sayfalık Soruşturma Komisyonu raporunu okuyamayan vatandaşlarımızın ve arkadaşlarımızın bilgisine sunuyorum. Sayfanın bir tanesini açıyoruz, TBMM Başkanlığı’nın bastırdığı bloknotta Rıza Sarraf diyor ki, ‘Abi yarın güzel bir çikolata kutusu yaptır, çok pahalı olmasın, bir tane de gümüş tepsi al, 500 bini de yerleştir içine, saat ‘de E.’ye götür, ona ver’ diyor. Gerçekten okunması kolay, cebe koyması kolay. Bin 178 sayfalık Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun taşınması da, okunması da zor. Meclis Başkanlığı öyle güzel bir şey yapmış ki, 50-60 sayfalık bloknotları aldığınız zaman metroda, evinizde okumanız mümkün, hangi telefonla kim konuşmuş. Böyle bir çalışmadan dolayı Meclis Başkanını kutluyorum. Yolsuzlukların halka mal edilmesi ve herkesin bilgilenmesi açısından yapılan bu çalışmayı bizde halka mal etmek için epeyce bu bloknotlardan edindik ve halkımıza dağıtıyoruz. Açtığınız zaman bütün yolsuzluk belgeleri burada teker teker yazılmış. Bu fikri veren, bunu basan ve bunu dağıtan tüm bürokrat arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim arzu ettiğimiz zaten halkımızın öğrenmesi. Biz zaten bunu aldık, örneğini çoğaltacağız, arzu eden herkese göndereceğiz” dedi.

“BU BİR SKANDALDIR”
Meclis Soruşturma Komisyonu’nda oluşturulan muhalefet şerhinin özellikle fotokopi çekilerek çoğaltıldığını ve çevreci bloknot adı altında herkese servis edildiğini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “Meclis Başkanlığı tarafından, ilgili bürokratlar tarafından bastırılan bu kitapçığın bloknot adı altında ve çevre dostu görünümünde bastırılan bu bloknottan dolayı Meclis Başkanının ciddi manada bir soruşturma başlatmasını istiyoruz. Bu bir skandaldır. Bunun arkasında her kim varsa, hem İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatılan bir soruşturma, hem takipsizlik kararı, hem Meclis Soruşturma Komisyonu hem de Yüce Divan sıfatıyla Genel Kurul’da hukuki anlamda ortadan kaldırılan bir durum varken, Meclis Başkanlığı’nın hiç yapmadığı, hiç alışık olmadığımız skandal bir uygulama ile karşı karşıya kaldık. Bunun adeta fotokopi yapılarak, muhalefet şerhi üzerinden bastırılarak çoğaltılması ve bir bloknota dönüştürülmesi. Sorduğumuzda ‘Biz Meclis’in hükmünü yitiren evraklarını bu şekilde yapıyoruz’ gibi bir gerekçe kabul edilemez bir gerekçedir. Bunun bir bloknot olarak çoğaltılıp tüm Türkiye’ye servis edilmesi bitmiş olan bir konuyu bir algı operasyonunun parçası olarak halkın gündemine doğru getirmeyi doğru bulmuyoruz. Meclis Başkanının bu konuyu derhal soruşturarak ilgililer hakkında işlem yapılmasını istirham ediyoruz” diye konuştu.
Genel Kurul oturumunu yöneten Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ise, Meclis Başkanlığı’nın bu konuda bir inceleme başlattığını açıkladı.
(İHA)