Gündem olan Ayçiçek Yağı fiyatları sonrasında Rusya’dan ülkemize tankerlerle getirilen ham sıvı yağ yüklü gemilerin ülkemizdeki sıvı yağ fiyatlarına yapacağı etki merak konusu oldu. Rusya’dan tankerlerle getirilen tonlarca sıvı yağ sonrası ülkemizde de özellikle Çukurova ve Trakya’da ayçiçeği hasadının yaklaşması sonrasında yağ fiyatlarını hangi aşamalar geleceği herkesçe merak edilen husus oldu.

Geçtiğimiz günlerde panik havasında marketlerde sıvı yağ kuyruklarının oluşması, bir ayda satılacak yağların bir günde satılması gündeme bomba gibi düşmüştü. Bu aşamadan sonra eleştirilen sıvı yağ stokları ile ilgili olarak Rusya’dan talep edilen ham yağlar tankerler ile ülkemize gelmeye başladı. Gelen yağlar neticesinde vatandaşlarda özellikle Ayçiçek yağı fiyatlarını nasıl etkileyeceği üzerinde yeni tartışmalara neden oldu.

Tüm dünya Rusya Ukrayna savaşına kilitlenmiş durumda. Bu iki ülkeden ithal edilen sıvı Ayçiçek yağının savaş nedeniyle ülkemize getirilememesi nedeniyle iki aylık yağ stokunun kaldığı açıklanması vatandaşlarda panik havası estirdi. Bu durum çiçek yağlarının fiyatlarının yaklaşık yüzde 25 zamlanmasına neden olmasının yanında bir ayda satılması planlanan yağın bir günde satılması endişeleri de beraberinde getirdi.

Marketlerde satışa konu edilen sıvı yağlar güncel olarak eski maliyetler ile üretilenler. Bu aşamada yeni maliyetler ile üretilen yağların satışa konu edilmesi halinde yağ fiyatlarının da artması bekleniyor. Yağın satışa çıkarıldığı 18 litrelik boş tenekeler de güncel olarak 18 TL karşılığı satılıyor.