Boyasız Göçük Düzeltme nedir?

Boya dokusunun zarar görmediği göçüklerin, özel el aletleri ile boyaya zarar vermeden masaj yaparak onarılması tekniğine kısaca "Boyasız göçük düzeltme" (Paintless Dent Repair: PDR) deniliyor. Uygulanan bu teknik yöntem sayesinde, aracın konvansiyonel (kaporta ve boya) onarım görmemesi sebebi ile otomobilin orijinal görünümü azami düzeyde korunmuş oluyor.

Uzmanlar da son yıllarda sıkça karşılaştığımız dolu yağışları nedeniyle araçlar üzerinde meydana gelen göçük hasarlarının düzeltilmesi için kullanılan en doğru ve teknolojik yöntemin boyasız göçük onarımı olduğuna dikkat çekiyor.

27 Temmuz 2017'de İstanbul’da aniden etkili olan dolu yağışı ve fırtına, araç sahiplerine de büyük darbe vurmuştu.  Kent genelinde yaklaşık 300 bin otomobilin etkilendiği doğal afetin ekonomiye faturası yaklaşık 1 milyar TL’yi bulmuştu. Bu olaydan sonra yöntem basında çok yer alıp popüler olunca yeni çıkmış gibi algılandı. Otomobil bakım onarım servisleri, talebi karşılamak için yurt dışından başta Brezilya olmak üzere kaporta ustalarını İstanbul’a getirtti.

Brezilya'da bu yöntemin üniversitelerde de dersi var. Profesyonel şekilde orada öğreniyorlar ve eğitimden sonra da dünyanın çeşitli yerlerine dolu yağışı haberlerini takip ederek çalışmaya çıkıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Kastamonu’ya boyasız onarım işlemi yapmak içinde gelmişlerdi.

Boyasız Göçük Düzeltme nasıl yapılır?

 Araçlarda kaporta, kapı, tavan, çamurluk ve diğer metal aksanlarında boya dokusunda renk kaybı olmamış olması birinci derecede önemlidir. Bundan sonra teknik olarak müdahale uzman kişi hasarın analizini yapar. Her hasar durumuna farklı çözüm yöntemleri uygulayabilir. Park hasarı, dolu hasarı, mini onarım ve ceviz büyüklüğünden daha fazla geniş olan çarpmaya bağlı lokal göçüklere çözüm yöntemi bulur.

Boyasız kaporta düzeltme yöntemi kullanarak üç farklı şekilde göçüğü onarabilir. Sert bölgelerde silikon, yumuşak bölgelerde indüksiyon teknolojisi, diğer bölgelerde de özel alaşımdan yapılan Pdr çubukları ile masaj yöntemini kullanılmaktadır.

Boyasız Göçük Düzeltme Yaptırmak İsteyenler İçin Tavsiyeler

Biz bu yöntemi estetik yüz operasyonuna benzetilebilir. Bu nedenle de hata toleransı maalesef yoktur. Sizlere daha çok masraf açmaması ve doğru bir uygulama yöntemi izlenilerek aracınızı en yüksek başarı oranıyla ki boyasız kaporta göçük düzeltme yüzde yüze yakın bir onarım yöntemidir.  Bu yöntemi uygulayacak Göçük servisi konusunda hasarların onarımı için dikkat etmesi gereken bazı önemli hususların altına çizmekte fayda görmekteyiz. 

  • Markalaşmış pahallı işletme olması yerine referans gösterilebilir doğru başarılı ustaları ve işletmeleri tercih edebilirsiniz.

  • Mesleki yeterlilik dışında göçük düzeltme sertifikası olup olmadığını sorabilirsiniz.

  • Kasko ve Sigorta işlemlerinden yararlanabilmelisiniz