Bu sebeple son zamanlarda Bitcoin haberleri ve kripto para haberleri genel itibariyle yarılanma üzerinden şekilleniyor. Yatırımcılar ise kısa vadede yarılanma ile fiyatın hangi yöne gideceğini heyecanla takip ediyor. Bitcoinhaber.net sitesinden de hem haberleri hem yatırım analiz ve tahminlerini takip edebilirsiniz.

Öte yandan yatırımcılar açısından yarılanmanın BTC fiyatı üzerinde kısa vadeli etkileri olup olmayacağı konusunda çok fazla farklı görüş var. Bununla birlikte, uzun vadeli bakıldığında tüm piyasa fiyatın rekor kırmasını bekliyor. Ayrıca yarılanmanın kısa vadeli sonuçlarından birinin de madencilerin karlılıklarını korumak için hızla hareket etmeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Bitcoin Madencileri

Bitcoin'in hash rate’i, madencilerin ağa katkısına bağlı olarak yükselip düştüğü için kripto para temel gücünün bir göstergesi olarak yaygın kabul görüyor. 

Bunun yanında geçtiğimiz haftalarda Bitcoin haberlerinde de sıkça paylaşıldığı gibi lider kripto para biriminin zorluk seviyesi, hash rate’in rekor kırması ile birlikte çok yükseldi. Bu durum, madencilerin varlıklarını korumak amacıyla işlemler gerçekleşmesinin bir sonucu olarak yorumlanıyor. 

Blockchain araştırma ve veri paylaşım platformu Messari de son blog paylaşımında bu olaydan bahsediyor ve Bitcoin'in hash rate’inin, "Kara Perşembe" olarak kripto para haber tarihine geçen 12 Mart çöküşünden sonra %25 arttığını belirtiyor. Messari konuyla ilgili açıklamalarında şu ifadeleri kullanıyor:

“Üçüncü zorluk seviyesi ayarlamasından sonra, Bitcoin zorluk seviyesi tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşıyor. Kara Perşembe’den sonra Bitcoin’in fiyatlarındaki son toparlanmayı takiben Bitcoin hash rate’i %25'e varan artışlar sergiliyor.”

Ayrıca Messari bu tırmanışın muhtemelen iki temel nedenden kaynaklandığını ifade ediyor. Yapılan açıklamalara göre ilk ve en önemli neden, Bitcoin'in hash rate’inin her zaman fiyatı izlemesi olarak karşımıza çıkıyor. BTC’nin son aylardaki fiyat artışının madencilik karlılığını artırması ve ağa daha fazla güç çekmesi hash rate’in de artmasına sebep oluyor.

Öte yandan ikinci neden ise madencilerin ekipmanlarını yükselterek karlarını korumak için harekete geçmiş olmaları olabilir.

Bitcoin Fiyatı Ne Olacak?

Yarılanma ile birlikte Bitcoin ve kripto para haberlerinde sıklıkla fiyatın hangi yöne gideceği ile ilgili bilgiler paylaşılıyor. Stock-to-flow olarak bilinen ve arza dayanan bir model, yarılanma ile birlikte Bitcoin fiyatında parabolik bir rallinin başlayacağını ortaya koyuyor. Analistlere göre, eğer modelin öngörüsünün doğru olduğu kanıtlanırsa bu ralli, BTC'yi yıl sonuna kadar 100.000 dolara çıkarabilir. Bununla birlikte kısa vadeli tahminler, belirsizliğini korumaya devam ediyor. Bitcoin fiyatıyla ilgili diğer tahmin ve analizlere ulaşmak için Bitcoin Teknik Analizlerine göz atmanızda fayda olabilir.