Bipolar bozukluk, ülkemizde 2 milyondan fazla kişiyi etkileyen bir psikiyatrik bozukluktur. Bipolar bozukluğu olan bireyler ansızın ortaya çıkabilen taşkınlık (mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemleri yaşarlar. Bipolar bozukluğun bu dönemleri etkili biçimde tedavi edilebilmektedir. Kişiler, hastalık dönemleri düzeldiğinde olağan hallerine dönerler. Kişilerin iyilik halini korumak ve hastalık dönemlerini önlemek için de etkili koruyucu tedaviler vardır.

Ancak, “bipolar bozuklukla ilgili toplumsal damgalama” bipolar bozukluğu olan bireyleri toplumun dışına itmekte, yaşam alanlarını ve sosyal çevrelerini kısıtlamaktadır. Dahası, damgalama nedeniyle kişiler tedavilere gönülsüz olabilmektedir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin yakınları ve bipolar bozukluk tedavisinde görev alan ruh sağlığı çalışanları da bu damgalamanın etkisi altındadır.

Dünya Bipolar Günü, 30 Mart’ta, bipolar bozukluğu olduğu düşünülen ünlü ressam Vincent Van Gogh’un doğum gününde kutlanmaktadır. Dünya Bipolar Günü, bipolar bozukluk konusunda toplumsal bilgi düzeyini, duyarlılığı ve farkındalığı arttırarak toplumsal damgalamayı ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

Hasta, hasta yakını, hekim, tüm toplum el ele, bipolar bozukluğun damgalanmadığı günlere ulaşmak dileğiyle!

Dünya Bipolar Günü Ortak Açıklaması: Lityum Derneği, Bipolar Yaşam Derneği, Bipolar Bozukluklar Derneği, Şizofreni Dernekleri Federasyonu, Türkiye Psikiyatri Derneği