61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, şehirde devam eden ve Meydan’da yoğunlaşan alt yapı çalışmalarını denetlediği esnada 61saat.com’a çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

61saat.com imtiyaz sahibi Erhan Esaspehlivan’ın sorularını yanıtlayan Zorluoğlu, şu ifadeleri kullandı:

PROJENİN YÜZDE 60’INI AB, YÜZDE 40’INI BAKANLIK VE BELEDİYE KARŞILIYOR

“Bu çalışma sadece Meydan bölgesinde yapılmıyor. Şu an yoğunluğu Meydan bölgesine vermekle beraber Ortahisar İlçesinin 47 Mahallesinde başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesinin birlikte yürüttüğü bir Avrupa Birliği Projesidir. Maliyeti ise 15 - 16 Milyon Eurodur. Projenin finansmanının yüzde 60’ını AB, yüzde 40’ını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi karşılıyor. Su hatlarının yenilenmesinden bahsediyorum. Harcanan her 4 liradan yaklaşık 1 lirasını Trabzon Büyükşehir Belediyesi veriyor. Yüzde 20’sini biz kendi bütçemizden karşılıyoruz. 

TAMAMLANDIĞINDA 47 MAHALLENİN İÇME SUYU HATLARININ TAMAMI YENİLENMİŞ OLACAK

Bu proje; 47 Mahallede 565 km’lik içme hattın yenilenmesi anlamına geliyor. Biz bu işi inşallah 2023 yılında tamamladığımızda, Ortahisar İlçesinde 47 mahallede 565 km yeni içme suyu hattı oluşturmuş, bunların bina bağlantıları sağlamış olacağız. 

30 - 40 SENE ÖNCE KISMEN YAPILMIŞ

Trabzon’un içme suyu alt yapısı çok eski. 30 - 40 sene önce kısmen yapılmış. Daha eskiye giden tarafları da var. Bir bölüm borular asbestli. Demir, pas tutmuş borular dahi var. Bir bölümü ise çok eskimiş sürekli arıza veren yapılar. Bu açıdan baktığımızda bütünüyle yenilenmesi gerekiyordu. 

DİĞER ALT YAPI İŞLERİNİN MALİYETİNİN TAMAMINI BELEDİYE KARŞILIYOR

İçme suyuyla ilgili çalışmayı yaparken bunu fırsata çevirmek istedik.  İçme suyunu şehre yaymışken, buna diğer alt yapı işlerimizi de dahil ettik. Bunların AB ile bir ilişkisi yok. Bunların bütün maliyetini biz karşılıyoruz.  200 km kanalizasyon, 70 - 80 km yağmur suyu, 450 km telekominikasyon hattı… Buna doğalgazı da kattık. 5 tane alt yapı işini birlikte yürütüyoruz. Buna da 5’i bir yerde diyoruz. 

TAM KAPANMA OLUNCA AĞIRLIK MEYDAN’A VERİLDİ

Bu yapılan çok büyük bir iştir. Trabzon tarihinde açık ara en büyük alt yapı işidir. Kasım ayında fiilen başladık. Şu ana kadar Beşirli Mahallesi’nden, Kalkınma Mahallesi’ne kadar bir çok alanda çalışma yürüttük. Şu anda ağırlığımızı Meydan bölgesine verdik. Tam kapanma sağlanmışken bütün gücümüzle alt yapıyı tamamlamaya çalışıyoruz. 

HAZİRAN AYI İÇİNDE MEYDAN’DA ÜST YAPI DA TAMAMLANACAK

Bir taraftan yeni alt yapı çalışmalarını yürütüyoruz, diğer taraftan da önce yaptığımız yerlerin üst kaplamasını başlattık. Dolayasıyla inşallah bayram sonuna geldiğimizde, vatandaşlarımız Meydan bölgesinde biraz rahatlama görecek. Haziran ayı içinde Meydan bölgesinin üst yapısını da tamamlamış şekilde bölgeden ayrılmak istiyoruz. Bu bizim hedefimiz. 

ARA SOKAKLAR DAHİL ÜST YAPISI YENİLENECEK

2023’ün sonunda 47 mahallenin alt ve üst yapısı tamamlandığında,  cadde ve sokaklarımızın çok büyük bölümü de yenilenmiş olacak. Sokaklarımızın; kaldırımı, asfaltı ve betonu yenilenmiş olacak. Bu şehrin arka sokaklarında gezdiğimizde görüyoruz kaldırımlar düzgün değil, asfaltlar uygun değil. Bu çalışma oralarda da devam ettikçe üst yapı da yenilenecek. 

NEDEN HEMEN KAPANMIYOR ELEŞTİRİSİNE YANIT

Bazı işleri birlikte yapamazsınız. İçme suyu ve kanalizasyonu aynı anda çalıştıramazsınız. Biri bitiyor diğeri başlıyor. Bu 5 tane alt yapı işi, belli plan dahilinde birbirini tamamlayacak şekilde yapılıyor. Kazdığımız yeri doldurduğumuzda, geçici kaplamasını biz yapıyoruz. Bu ihalede yok. Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapıyoruz.

ÇÖKME SÜRESİNİ BEKLEMEK LAZIM

Bu geçici kaplamayı hep böyle kalacak vatandaşlarımız oldu. Ancak biz, vatandaşlarımız toz olmasın diye bu uygulamayı yaptık. Dolgunun da çökmesi süresi var. Bu çökme süresini de beklemek lazım. O çökecek ki üzerini kalıcı olarak yapalım ve sağlam olsun. Caddeyi sokağı açıp kapattığınızda iş bitmiyor. İçme suyuyla ilgili ciddi bir bina bağlantı süreci var. Her binanın girişindeki ana tesisatına biz getirip yeni sistemi bağlıyoruz. Binlerce, on binlerce binaya bu işlemi yapıyoruz. Ondan sonra su veriyoruz sisteme. Yapılan işlerde sıkıntı var mı, arıza var mı bakıyoruz ve test süreçleri tamamlanıyor. Ondan sonra üst yapısına geçiyoruz.  6 - 7 aydır bu işte çalışıyoruz, süreler makul süreler. Vatandaşlarımız hakikaten destek verdi. Onlara da teşekkür ediyoruz. 

TRABZON HAVALİMANI ÖNÜNDE PATLAYAN ANA İSHALE HATTI

Havalimanı bölgesinde geçtiğimiz günlerde patlayan hat aslında bizim hattımız değil. DSİ’nin ana ishale hattı. DSİ bu hatları yeniliyor. O eski bir hattır. Orada arıza meydana geldi. O basınçtan dolayı çökme oldu. Biz hemen müdahale ettik. Gece sabaha kadar arkadaşlar çalıştılar. Hem boruda tadilatı hem de etraftaki diğer sıkıntıları ortadan kaldırdılar. Çok daha büyük arıza olabilirdi. Ama arkadaşlarımız sağolsunlar özveriyle çalıştılar. 

UZUNSOKAK, MARAŞ VE KUNDURACILAR ÜST YAPISI NE ZAMAN YAPILACAK?

Uzunsokak, Maraş Caddesi ve Kunduracılar Caddesi’nde bayramdan sonra inşallah betonları atılmış olacak. Bu toz toprak ortadan kalkmış olacak. Betonlar atılırken, bir taraftan da taşlar döşenmeye başlayacak. Her şey hazır bunun için.

GALERİ SİSTEMİ, NEDEN YAPILMIYOR?

Bu konuda bilgi sahibi olmayanlar da fikir sahibi oluyor. Bu şöyle bir şey: Bir yer inşa edilirken, önce alt yapı inşa edilir ondan sonra üst yapı inşa edilir. Siz önce üst yapıyı inşa eder, sonra alt yapıyı getirmeye çalışırsanız bu mümkün olmaz.

Trabzon’un cadde ve sokakları şu an kazdığımız dar kanallarda bile sıkıntı yaratıyor. 

Galeri sisteminde geniş caddeleri, geniş sokaklarınız, olması lazım. Yeni şehirleşeceğimiz yerler için bu öneri doğrudur, bunu yaparız. Ama şu yapı da elektronik olarak bütün yapıyı biliyoruz. İçme suyu nerede, bağlantı nerede, kanalizasyon nerede, koordinatları belli. Sayısal olarak elimizde var. Yeni hatlar olduğu için arıza verme meselesi büyük oranda ortadan kalkacak. Verilen arızaları da, elektronik olarak bütün yapıyı bildiğimiz için noktasal olarak tespit edebileceğiz. Yani küçük bir arıza için büyük bir yeri veya bir kaç yeri kazma dönemi bitmiştir. Galeri sisteminden çok da büyük bir farkı olmayacak.