Alerji Nedir?
Çevremizde bulunan ve vücudumuzda alerjik yanıt oluşturan maddelere “alerjen” denir. Başlıca alerjenler ev tozu miteları, polenler, küfler, evcil hayvanların tüyleridir.
Alerji ise vücudumuzun bağışıklık sisteminin alerjenlere karşı, aşırı şekilde ve anormal bir yanıt, tepki vermesi olarak tanımlanabilir.

Alerjenlere aşırı tepki bazen sık öksürük, nefes sıkışması belirtileri ile seyreden astım, bazen de sık hapşırma burun kaşınması ile seyreden alerjik nezle, ciltte kaşıntı ile seyreden egzama ve ürtiker gibi alerjik hastalıklar şeklinde olabilmektedir.

Nadiren de bu aşırı tepki tansiyon düşmesi, vücutta ciddi kaşınmalarla birlikte olan ve şokla sonuçlanan alerjik şok denilen anaflaksi şeklinde olabilmektedir. Alerjinin ortaya çıkması için genetik zeminde alerjiye eğilim ve çevresel faktörlere bağlı olarak alerjenlerle karşılaşma sonucu vücudun verdiği aşırı tepki sonucu ortaya çıkar.

Alerji Belirtileri Nelerdir?
Alerjik hastalığın tipine göre değişmektedir. Alerji belirtileri hafif olabildiği gibi ciddi de olabilir. Birçok çocukta alerji hafif seyirliyken alerji nedeniyle hayati tehlikeye neden olabilen alerjik şok olarak bilinen çok ciddi belirti ile de karşı karşıya kalınabilir.

Alerjik nezlenin başlıca belirtileri;

-Burun tıkanması
-Burun kaşınması
-Nezle
-Gözlerde kaşınma ve sulanma

Egzama (Atopik dermatit) başlıca belirtileri;

-Ciltte kaşıntı
-Ciltte kızarıklık
-Ciltte kuruluk
-Belirtilerin yüz ve eklem yerlerinde görülmesi

Besin alerjisinin başlıca belirtileri;
-Ağız etrafında kızarıklık
-Dil, dudak, yüz veya boğazda şişlik
-Ciltte kaşıntılı kızarıklık
-Alerjik şok

Böcek alerjisinin başlıca belirtileri;
-Böcek ısırması bölgesinde büyük şişlik, kızarıklık
-Kaşıntı
-Öksürük, nefes sıkışması, akciğerde hırıltı
-Alerjik şok

İlaç alerjisinin başlıca belirtileri;
-Kaşıntı
-Kızarıklık
-Yüzde şişme
-Akciğerde hırıltı
-Alerjik şok

Alerjik şok
Alerjinin bazı tiplerinde, özellikle besin alerjilerinde ve böcek alerjilerinde alerjik şok denilen ciddi alerjik reaksiyon gelişme riski vardır. Alerjik şok gelişince acil tedavi gerekmektedir. 

Alerjik şokun belirtileri şunlardır;
-Şuur kaybı
-Baş dönmesi
-Ciddi nefes sıkışması
-Hızlı ve zayıf nabız
-Ciltte kızarıklık
-Bulantı ve kusma
-Nefes almada zorluk

En Yaygın Alerjenler
Yumurtalar, özellikle yumurta beyazı
Balık
Süt
Fındık
Yer fıstığı
Buğday
Soya
Kabuklu deniz canlıları
Ev tozu akarları, polenler, bakteriler, ev hayvanlarının tüyleri, bazı gıda proteinleri gibi nedenlerle ortaya çıkan belirtilerin tedavisi hakkındaki tüm detaylara aşağıda bulabileceksiniz. Alerjik reaksiyona neden olan bir maddeye alerjen denir.

Alerji ve Egzama ismini hepiniz duymuşsunuzdur. Atopik dermatit ya da atopik egzama olarak da bilinen egzama sıklıklı bebeklerde görülmekte. Bebeklerde görülen egzamaya aileler bir türlü çare bulamıyorlar. Bunun nedeni ise çareyi yanlış yerlerde aramalarıdır. Bebeğinizde egzama belirtileri görüyorsanız bu yazı tam size göre !

Egzamanın Nedenleri
Ailelerin yaptığı hatalardan biri de yanlış doktora gitmeleridir. Kalıcı değil geçici tedavilerle zaman kaybetmekte ve bir çare bulamamaktan şikayet etmektedirler. Siz geçici çözüm arayan ailelerden değil kalıcı çözüm arayanlardan olun. Bebeklerde görülen egzamanın nedeni sıklıkla alerjidir. Alerjik hastalıklar kategorisinde inceletilen egzamanın nedeninin bulunması tedavi sürecinin yarısının tamamlanmış olduğu anlamına gelir. Çocuğunuzda egzama gördüğünüzde bir çocuk alerji uzmanına giderek ciltten test ve muayene ile kesin teşhisi koydurmanız gerekiyor. Kesin teşhis ile birlikte çocuğunuza göre tedavi yöntemi seçilir. Tedavi ile birlikte şikayetlerinizin azaldığını göreceksiniz.

Alerji ve Astım
Alerjik ve alerjik olmayan astım olarak ikiye ayrılan astım, çocuklarda %90 oranında alerjik görülmektedir. Bu nedenle çocuklarında, geçmeyen öksürük, sık sık hasta olma, hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi belirtiler göre aileler astımdan şüphelen melidir. Çocuğunuzda bu belirtilerden bir tanesinin olması astımdan, alerjiden şüphelenmek için yeterlidir. Bir çocuk uzmanına giderek ciltten test ve muayene ile teşhisi koydurmanız gerekiyor. Kesin teşhis ile birlikte kesin tedavi yoluna bir adım atılmış olur.

Kaynak; https://istanbulalerjimerkezi.com.tr/