Özellikle son 5 yıldır Bitcoin Nedir? ve BTC Nedir? soruları gündemden düşmüyor ve 7’den 70’e herkes bu soruların cevabını merak ediyor. Bir de daha derine inenler Bitcoin’in mevcut finansal sistem üzerinde yapabileceği değişiklikleri merak ediyor.

Bitcoin Nedir?

En temel, basit ve bilindik anlatımıyla Bitcoin, kısaltılmış ismiyle BTC, “2009 yılında Satoshi Nakamoto olarak bilinen kişi ya da kişiler tarafından oluşturulmuş kişiden kişiye işlemlerin mümkün olmasını sağlayan bir para transfer sistemi” olarak tanımlanabilir. Ancak bu tanıma bakıldığı zaman “Satoshi Nakamoto kimdir, kişiden kişiye işlem ne demektir” gibi sorular aklınıza gelebilir. Öncelikle Satoshi Nakamoto’nun kim olduğuna bir bakalım.

Bitcoin’in piyasaya sürülme amacı, paranın kontrolünü hükümetlerden, devletlerden finansal kurumlardan ya da finans devi isimlerden alarak kişinin kendisine vermek. Yani Bitcoin parasal özgürlüğün sağlanmasını amaçlıyor. Bu sebeple Bitcoin’i tasarlayan kişi ya da kişiler kim olduklarını gizliyor. Böylece Bitcoin üzerinde hak iddia edebilecek herhangi bir kurum ya kişi kalmamış oluyor ve Bitcoin sadece o an sahibi olan kişinin kontrolünde oluyor. 

Bu zamanda kadar Satoshi Nakamoto olabilecek birçok isim ortaya atıldı. Ama aralarında Elon Musk gibi tanınmış isimlerin de olduğu ve Satoshi olduğu iddia edilen hiç kimse gerçek Nakamoto değildi…

Peki, kişiden kişiye işlem ne demek?

Aslında Bitcoin’in whitepaper’ında “Bitcoin: A Peer To Peer Electronic Cash System” başlığı yer alıyor. Yani “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Ödeme Sistemi”... Az önce de belirttiğimiz gibi Bitcoin, arada herhangi bir otorite ya da merkezi kuruluş olmadan iki kişinin birbiri arasında para alıp göndermesine imkan tanır. Dolayısıyla BTC için “eşten eşe (peer-to-peer)” ödeme sistemi dendiğini sıklıkla duyarız.

Bu iki açıklamaya bakıldığı zaman, Bitcoin’in herhangi bir otoriteye bağlı olmaması, arkasında herhangi bir güç bulunmaması ve merkezsiz olması onu finansal sistemde bazı değişiklikler yapabilecek güce getiriyor.

BTC ve Finansal Sistem

Özellikle son zamanlarda insanlar bankalara ve paranın arkasındaki otoritelere olan güvenlerini kaybetmeye başladı. Çünkü insanların cebindeki para günden güne değersizleşiyor ve borçları günden güne artıyor. Hem de bunu tam tersini yaptıklarını iddia ettikleri mevcut finansal sistemler yapıyor. Dolayısıyla güveni kaybolan insanlar farklı finansal sistemler arıyor ve bu noktada sahneye BTC çıkıyor. 

BTC Nedir? Sorusunu soran kişilere ise tam olarak şöyle söylemek gerekiyor belki de: Bitcoin (BTC) bazı ekonomistler tarafından şu anda yaşanmakta olan finansal krizin çözümü olarak görülüyor. Çünkü BTC uzun zamandır kendisini bir “güvenli liman” varlığı olarak kanıtladı ve insanlar herhangi bir finansal belirsizlik döneminde altın gibi Bitcoin’e yönelmeye başladı. 

Bunun yanında küresel ekonomistler doların ve Euro’nun finansal egemenliklerini kaybetmeye başladıklarını ve bunların yerine geçebilecek yeni bir finansal güce ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. Geleneksel paralara güvenin giderek azaldığını düşünürsek bu noktada da Bitcoin’in işe yarayacağının düşünülmesi bir sürpriz değil… 

Öte yandan bazı kurumlar Bitcoin’in finansal sistemi tehdit ettiğini ve yasaklanması gerektiğini öne sürerken bazı kurumlar Bitcoin’in avantajlarından faydalanma yolunu tercih ediyor. Örneğin IMF yaptığı açıklamalarda Bitcoin’in hızla büyümesinin finansal sisteme etki edeceğini düşündüklerini ifade ederken, Çin gibi büyük bir devlet Bitcoin’in sunduğu avantajlardan faydalanarak kendi kripto parasını piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Tüm bu bilgileri göz önünde bulundurduğumuz zaman “BTC nedir” gibi soruların cevabını herkesin öğrenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Daha detaylı bilgi için CoinTürk’ün hazırladığı Bitcoin Nedir makalesine göz atabilirsiniz.