Spor Hukukçusu Av. Dursun Küçük Trabzonspor’un CAS Davası ve Fenerbahçe’nin şike davasını 61saat’e yorumladı.

Fenerbahçe için verilen kararı değerlendiren Av. Küçük  “Bugün bildiğinizi üzere hem CAS duruşması var hem şike davası var tesadüf aynı güne geldi. Şike ile ilgili Yargıtay kararına uydu. Yargıtay yeniden yargılama kararı vermişti yöneticilerle ilgili. Beşiktaş aynı durumda onlar da Başakşehir’in mağduriyeti vardı. Kupa maçıyla ilgiliydi. Beşiktaş da başkan yardımcısının ceza aldığı olayla ilgili Başakşehir Kulübü’nün şikayeti olmadığı için onların beraati kesinleşmiş oldu. Ama Fenerbahçeli yöneticilerle ilgili ceza almıştı yeniden yargılamada Yargıtay onamasına rağmen kaldırılmıştı. 

YARGITAY "EKSİK İNCELEME" DEDİ

Yargıtay burada “eksik inceleme yapmışsın” dedi. Kumpas davasında yeniden yargılamayı bozmuştur. Yeninden yerel mahkeme karar verecek. İlk mahkeme beraat doğrudur diye bilirdi ve uydu. Yeniden şike yargılaması başlayacak.

OYALAYIP, ZAMAN AŞIMINA GETİRECEKLER

Benim tahminim 3 yıl gibi bir süre kaldı, oyalayacaklar beraat edemeyecekler belki zaman aşımından faydalanacaktır. Trabzonspor’un yönetimine düşen süreci hızlandırıp hak ettikleri cezaları almaları için uğraşmaları gerekiyor. Diğer tarafın daha tersi için uğraşması gerekiyor. Yargılama süreci sürüncemeye bırakılacak, göreceğiz ki bu insanların yaptıkları zaman aşımına uğrayacak. Ne beraat olacak ne de bir ceza, “biz beraat ettik ama zaman aşımı nedeniyle bitmedi” diyecekler. Diğer tarafta “siz suçlusunuz zaman aşımına sığdırdınız” böyle olacak gibi duruyor.

"YÜRÜTME DURDURMA KARARI OLABİLİR"

CAS ile ilgili, bugün duruşma var. Bugün açıklanacağı anlamına gelmiyor. Aynı gün karar açıklaması çok karşılaşan örnek değil. Kulüpten bir açıklama geldi, bugün sadece yürütme durdurma kararı bekliyorum. Hem esastan hem de yürütmenin durdurması kararı verebilir. Durdurma ne demek “Trabzonspor ben katılmak istiyorum yargılanmanın sonunda önümüzdeki yıl cezamı çekerim” demek şeklinde anlaşılabilir.

Trabzonspor Şampiyonlar Ligi’ne katıldı, yargılama devam ediyor “durdurma” verilirse katılıyor. 3-4 ay sonra karar veriliyor, o tarihte men ederler. 2013 yılında bu olay Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın başına gelmişti. Şikeden yargılanıyor ve men edilmişlerdi. Bizim men kararımız var ama tedbir istiyoruz demişlerdi. UEFA’da itiraz etmediği için şampiyonalara katılmıştılar. Fenerbahçe ön elemeden katıldı ve elendi, Beşiktaş UEFA’da turu geçti. 31 Ağustos’ta karar açıklandı ve otomatikman elenmiş sayıldılar. Fenerbahçe zaten elenmişti, Beşiktaş da diskalifiye oldu. Trabzonspor özelinde yürütme durdurma açısından bakarsak karar açıklanabilir. 2 tarafından burada hızlandırılmış yargılamayı kabul etmesi gerekiyor.

Zaman aşımı iddialarını da değerlendiren Küçük “Zaman aşımı olmaz 2016’dan 2019’a süreç görünüyor ancak 2019’un sonunda bir anlaşma yaptık.  UEFA Trabzonspor’a  5 Temmuz 2019’da dedi ki “ben sizi normalde almam. Kriterleri yerine getirmediniz ama sizin iyi niyetli çabalarınızı gördüm inceledim.” dedi.

"TRABZONSPOR GEÇEN SENE AVRUPA'YA GİTMESEYDİ BU RİSK OLMAYACAKTI"

Aynısını Fenerbahçe’ye de yaptı. Size 5 Ekim’e kadar süre, “Siz şunu yapacaksınız 2019 bütçesinide 5 Milyon Euro’dan  fazla zarar olmayacak. Liginizde mali yapılandırmam mevzuat düzenleme olacak” dedi. Trabzonspor yapılandırmasını yapmıştı, tahahhüt almıştı. FFP talimatını TFF çıkarmıştı. Bilançolara da 5 Milyon Euro’dan az borç vardı. Trabzonspor hepsini gerçekleştirdi,  biz kriterlere uyduk dedi ve kuplara kaldı. Trabzonspor’un gelirinin %50’sini kestiler.  Trabzonspor geçen sene “katılmıyoruz” deseydi bu sene bu riski yaşamayacaktı. 

2019'DAKİ PROTKOLDEN CEZA

“Biz seni men edecektik sen iyi niyetli yaklaştık bunları kabul ediyorsan gel katıl, 5 Ekim’e kadar tamamlaman şartlıyla” dediler. Aynı durum Fenerbahçe’de de oldu ancak onlar Avrupaya katılmadığı için fazla etkilenmedi.. Ekstra süreler aldı daha yapılandırmayı yeni yaptı sanıyorum. 2016 tarihli olsa da 2019 protokolünde ek protokol yaptığımız için bu yargılamaya tabi Trabzonspor Kulübü ve gelen bilgilerde  “inceliyoruz açığınız daha fazla gelirler gerçek değil, giderler olması gerekenden daha çok” gibi maddelerle bu cezaya çarptırıldı.

CAS HAKLI BULURSA KALKAR

Bugün yapılan duruşmada da kulüp “bakın bizim gelirlerimiz tutuyor kayıt üstünde tutuyor. TFF onayladı onaylamasa lisans veremez, Trabzonspor Genel Kurulu’nda tespit edildi. Kayıt üzerinde bu şeylerin gerçeklerle örtüştüyor” şeklinde ifade verecektir. CAS Trabzonspor’u haklı bulursa Trabzonspor’un katılmama yönündeki kararını kaldıracaktır. 

CİTY ZAMAN AŞIMI AMA YİNE CEZA ALDI

City kararının 2 boyutu var,  zaman aşımına uğradıkları için ceza vermediler ona rağmen 10 milyon euro ceza aldı. İstedikleri kayıtları vermedikleri için oldu. CAS kısa kararda kayıtların gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. Belirtirken sadece beyan olarak söylüyorsun. City’in en büyük sıkıntılısı fake sponsor oldukları, kulübü yönetenleri şişirdiği futboleaks belgelerine yansıtıldığıdır. Her ne kadar City zaman aşımıında bu davadan kurtulsa da 30 milyon Euro'luk cezadan istenilen işlemleri zamanın yapmadığı için  10 milyon Euro ceza alıyor.

PARA CEZASI DA GELEBİLİR

Trabzonspor’a da  “sizin gelirlerini inandırıcı bulmasak da biz de bu cezayı veriyoruz” anlamında benzeri karar çıkabileceğini düşünüyorum. İnandırıcı delliler sunduğunda ise onların delilleri arasında hangisine önem verileceğini mahkemeye kalmış. Hakim bu davada sadece yürütmeyi durdurma ile ilgili kararı verecektir. Veri olmadığı için söyleyemiyorum o kadar basit yargılama değil hızlandırılmış yargılama sadece yürütmeyi durdurma ile yapılır.