İnsanlar, askerlikte birbirinden farklı deneyim ve eğitimlere sahip olurken, Türk vatandaşı her erkeğin Türkiye Cumhuriyeti içerisinde kutsal görevlerinden biri de askerliğini yapmasıdır. Askerlik, birbirinden farklı nedenlerle beraber insanların 20’li yaşlarında değil de çok daha geç yaşlarda yapabilmesi için tecil ettirme süreçleriyle beraber ötelenmektedir.

Askerlik tecil süreleri, her genç Türk erkeği için 20 yaşına kadardır. 20 yaşını dolduran her erkeğin, herhangi bir resmi eğitim süreci bulunmuyorsa günümüzde Askeriye tarafından çağrılması gibi süreçleri de bulunmaktadır. Bu süreçler içerisinde eğitimi bulunmayan gençler, askerliğe alınır ve burada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı TSK tarafından günümüz şartlarında kısa dönem 6 ay, uzun dönem 12 ay şeklinde silahlı eğitim görürler. 

Eğer lise veya üniversite eğitim süresi bitmeyen öğrenci durumunda olan bireyler varsa, bu kişiler hala tecili olan ve askerliğe çağrılmayacak kişilerdir. Durumu öğrencilik durumundan çıktığı andan itibaren artık askerlik tecil bozdurma durumuna girer ve tecil bozulduğunda da ilk 6 ay içerisinde askeriye tarafından çağrılır.

Askeriye tarafından çağrılan insanlar, askerlik eğitimlerini almaları ve Askeriye tarafından en az 6 ay itibariyle eğitim görmeleri adına gerekli başvuru – kayıt işlemlerini tamamlarlar. Olası bir soruna karşılık ise, askerlikte tecil bozdurma sonrasında en yakın Askerlik şubesine ulaşarak bilgi ve destek alabilirler.

Tecil Bozulduğunda Askeriye Ne Zaman Çağırır?

Askeriye tarafından çağrılma süreci, normal vatandaşlar 20 yaşını geçtikten sonra ilk 6 aydır. Bu süreç tecil varsa eğer gerçekleşmez. Askerlik tecilini öğrencilik bittikten sonra değil de bilerek – isteyerek bozdurduğunuzda da yine ilk 6 ay içerisinde askerliğe çağrılmaktasınız. Bun göre de tecil bozdurma işlemlerinizi kendiniz E-Devlet üzerinden Askerlik başvurusu yaparak gerçekleştirebiliyorsunuz.

Gerekli şartlarını yerine getirmesi gereken her Türk genci gibi 20 yaşını dolduran herkesin askerlik eğitim alması zorunludur. E-Devlet üzerinde yoklama yapıldığında kaçak sayılmamak için tecil bozdurma işlemlerinizin rutin kontroller durumunda ayda bir kontrol edilmesi gerekmektedir. Buna uymamanız halinde, habersiz şekilde e-yoklama sisteminde tecili bozulmuş ve askerlik şubesine çağrılmanız durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

İnternetten çok hızlı şekilde e-yoklama yapabilmek mümkündür. Bu konuda tecil bozma işlemleri için E-yoklama sistemini kullanabilirsiniz. Tecil bozulmasıyla beraberinde sevk işlemlerinizin tamamlanması noktasında bazı ek adımlar bulunur. 

Yoklama işlemleriyle ilgili olarak her şeyi e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Tecil ettirmiş olacağınız süreçlerinizin tamamında askerlik şubesine gitmeden yoklama kaydınızı oluşturabilir, başvurunuzu yapabilirsiniz. Eğer yoklama kaçağı gibi bir durum içerisindeyseniz, bu gibi özel durumlarda direkt olarak askerlik şubesine giderek bilgi ve destek alınması şartı bulunur. Bunun dışında ise herhangi bir şekilde askerlik tecil bozdurma işleminizin Askerlik Şubesine ulaşarak da yapabileceğinizi unutmayın. Burada da yine benzer süreçleriniz işleneceği gibi, nüfus cüzdanınız ile birlikte başvuruda bulunabilirsiniz.