Kalkerlerin tekrarlı şekilde kristalleşmesinden oluşan mermer çeşitleri bugün yabanı maddelerin de karışımıyla beraber kırmızı, pembe, siyah veya sarı gibi renklerde olabilmektedir.

Pek çok sektör içinde yaygın olarak kullanımı bulunan mermerlerle ilgili mermer nerelerde kullanılır konusu söz konusu olmaktadır. Endüstri sektörü içerisinde mermerlerin kesilmesi, parlatılması ve buna göre birbirinden farklı alanda kullanılmasıyla beraber taş cinsi olarak mermerin çok fazla yararlarından da faydalanılmış olunuyor. Günümüzde taşın cinsine göre, ebat ve blok edilmesiyle ilgili olarak hem kesilmesi hem de cilalanması üzerine mermer özelliklerini göstermektedir.

İnsanlar taşlardan yaptıkları çeşitli malzemelerle beraber bugün en iyi şekilde faydalanmışlardır. İlk insanların yaptıkları eşyalar dışında silah kullanımında da yine mermerlerden faydalanıldığını söylemek mümkündür. Fiziksel özelliklerine göre de bugün en iyi şekilde barınak alanlarında da mermer kullanımı gözlenmektedir.

Çok eski zamanlardan beri insanoğlunun hayatında yer edinmiş olan mermerler bugün birbirinden farklı alanlarda ek çok geniş kullanım alanı olarak tercih ediliyor. Mermer nerede kullanılır sorusunun çeşitli bölgelerde insanların kültürlerine göre, yaşam tarzlarına göre bu tip bir malzemeye bakış açısı doğrultusunda kullanım amaçlarının da değiştiğini söylemek mümkündür. Örneğin pek çok medeniyet mermerleri heykel alanlarında kullanıldığı gibi bunlar genelde Osmanlılar, Eski Yunanlılar, Hititler ya da Persler olduğu bilinmektedir

Eski çağlardan günümüze gelen bulgular arasında mermerden yapılmış pek çok heykel bulunmaktadır. Heykelcilik tarihinin de gelişimi bu bulgular ile bütünleşmiştir. Dünyanın pek çok yerinde yapılan kazı çalışmalarında taş, pişmiş toprak ya da madenlerde mermerlerin geniş bir kullanımı olduğundan söz etmek mümkündür.

Mermer madeni nerelerde kullanılır konusunda bir diğer örnek ise süs eşyaların yapımıdır. Günümüze kadar gelmiş olan bu el ürünlerinin mermerler üzerinde sert olması özelliği, su geçirmez özellikleri sayesinde dekorasyona dayalı pek çok amaçla kullanıldığından söz edebiliriz. Bununla ilgili süs eşyalarının günümüz şartları arasında gözler önüne serildiğini söyleyebiliriz.

İnsan figürlerinden küçük minyatür çeşitlerine kadar pek çok alanda hem fiyat performans ürünü hem de uzun süreli bir süs eşyası kullanımı için tüm masraflardan kaçınmak adına en iyi şekilde mermerlerin kullanıldığını görmekteyiz. Bunlarla birlikte süs eşyası ile beraber mezar taşı yapımlarının birçoğunda, çeşitli dekorasyon düzenlemelerinde de geçmişten günümüze çoğunlukla mermerin geniş bir kullanıma sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Kimyasal bileşim değerleri kalsiyum karbonat olarak bilinen mermerler, asfalt betonu karışımında da geniş bir kullanımda tercih ediliyor. Mermerlerin kendi içinde bulundurduğu kalsiyum ve karbonat sayesinde pek çok yollarda asfalt betonu olarak seçim için mermerler kullanılıyor. Buna göre bugün en iyi şekilde mermer kullanımlarında, çeşitliliğinde simetri ve geometrik şekil yaratmak istediğinizde de yine geçmişe bakıldığında bu mermerlerin yaygın olarak kullanıldığını bize gösteriyor