Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yüz binlerce vatandaşın heyecanla takip ettiği tek tip askerlik çalışmalarıyla ilgili konuştu. Bakan Akar, ‘tüm bakanlıklarla görüştük, konuştuk, devam ediyoruz.’ dedi.

Olası yeni sistemle ilgili ise öne çıkan isim “Tek tip askerlik” olarak öne çıkıyor. Söz konusu yeni sistemde askerliğin 9 aya düşürülmesi konuşuluyor.

BAZI MESLEKLERE ÖZEL ASKERLİK

Yeni sistemde, bazı meslek gruplarına özel uygulamaların da olacağı ön görülürken, bu kapsamda; öğretmen, hakim, doktor ve bazı akademik alanlarda görev yapan ile sporcular için esneklik getirilebileceği dile getiriliyor.

Bu meslek gruplarına üye yükümlülerin mesleki yaşamlarının ve kariyerlerinin etkilenmemesi için onlara uygun zaman dilimlerinde askerlik hizmetinin yerine getirilmesi sağlanacak. Örneğin öğretmenlerin askerlik yükümlülüğünü çoğunlukla yazın yerine getirmeleri sağlanacak.

NİHAİ HEDEF PROFESYONEL ASKERLİK

Yapılan düzenlemelerin asıl hedefi profesyonel askerlik. Profesyonel orduya geçişin büyük oranda yapıldığını belirtiliyor. Örneğin; Doğu ve Güneydoğu’da silah altında bulunan askerlerin çoğu, artık profesyonel asker. Yen sistem ile birlikte askerlik hizmetini yerine getirecek olanlar ön saflarda yer almayacak.