İlimizde kentsel dönüşümün kurum ve pratiği oluşturulurken öncelikle bu sürecin planlama kurumu dışında algılanmaması ve kent bütününden koparılmaması tüm ilgili taraflarca benimsenmelidir.

Ayrıca süreç tek eksenli değil çok faktörlü sorunlara temellenen bir yaklaşımla planlanmalı ve yönetilmelidir.

Ancak ülkemizde kurumsallaşmış planlama kültürü ve pratiği süreçlerin gerçekleşmesi için yeterli ortamı hazırlayamamaktadır.

Bu doğrultuda kentsel dönüşüm süreçlerinin programlanması ve projelendirilmesinde sosyal gelişim,ekonomik kalkınma ,doğal dengenin korunması ve tümfaktörlerde sürdürülebirliğin sağlanmasını temel alan yaklaşımların birbirleri ile bütünleşik olarak temel ilke kabul edilmelidir.

BU BAĞLAMDA...

Kentsel dönüşüm var olan yapıyı yok edip yerine ilgisi olmayan bir model yerleştirip insanların fiziki mekanlarını ellerinden alarak yıllardır yaşadığı ve bir çok psikolojinin paylaşıldığı ortamlar ayrıştırılarak kent toplum değerleri yok edilip, kültürel ve tarihi pratikler toplumsal duyum ve algılar dikkate alınmadan insanlar ataerkil aile yaşamından koparılarak yıllarca yaşadığı ortamdan göç etmek zorunda bırakılmaktadır.

Bununla ilgili Zağnos Vadisi, Bahçecik, Erdoğdu ve Tabakhane örnekleri daha geçmişi taze ollaylar olup buralarda yaşayan insanlar mahallelerini terk etmek zorunda bırakılmışlardır.

Başka yerlere giden bu insanların başlarına neler geldiği veya kamulaştırılan evine verilen parayla ev alıp alamadığı evi varken kiraya mahküm olup olmadığı gibi konular toplumun gündeminde yer almamaktadır.

SONUÇ OLARAK İnsanların mağdur edilmemesi ve yaşadığı ortamda yaşamaya devam etmesi için dönüşüm yerine KENTSEL DEĞİŞİM yapılmalıdır.

Yani evi olan herkesin evinin gerçek değeri hesap edilip aynı yerde yeniden ölçümleme ve modelleme ile aynı yerde evler yapılarak mülk sahiplerine verilmeli eski bina ile yeni bina arasındaki maliyet farkı zamana yayılarak sahiplerinden alınmalıdır.

Bu bağlamda dönüşüm değil değişim yaparak insanların yerlerinden ve yurtlarından göç etmeleri önlenerek aynı ortamlarda mağdur olmadan yaşamaya devam etmiş olacaklardır.

KENTSEL DEĞİŞİM