Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ve ABD’nin Türkiye’yi dinlediği haberlerine ilişkin, "Önümüzde NATO zirvesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Buralarda liderler olarak aramızda bu konuyu konuşacağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdi. Ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerin son aşamaya geldiğini hatırlatarak, "Türk kesiminin adil, kapsamlı bir neticeyi özleyerek sürdürdüğü görüşmelerde Güney Kıbrıs ne yazık ki şu ana kadar olumlu bir yaklaşımın içerisine olmadı. Şu anda da bu Kıbrıs sorununun Türk tarafının gösterdiği iyi niyetle aynı şekilde Rum tarafının da iyi niyet göstermesi ile bir çözüme kavuşmasını arzu ediyoruz. Bizle özellikle bu konuda garantör ülke olarak Yunanistan’ın da bu işe olumlu bir yaklaşım içerisinde olmasını bekliyoruz. Adada 50. yılını geride bırakan sorunun mağduru olan Kıbrıs Türk halkı tarafından uzlaşma iradesi ortaya konmaktadır. Maalesef karşı taraf uzlaşma yönünde tavır ortaya koymamıştır" dedi.

KKTC SORUNU
Uluslararası camianın da bu konuda kararlılıkla adım atmasını isteyen Erdoğan, "Bizler gerek şahsım, gerek hükümetimiz olarak bütün görüşmelerimizde bunu gündemimizde tutuyoruz, tutacağız. KKTC insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devlet yapısı ve her geçen gün güçlenen refah seviyesi ile tüm Doğu Akdeniz bölgesi için örnek teşkil ediyor. Özellikle son on yılda Türkiye’deki gelişmeye paralele olarak yaşanan ekonomik kalkınma hamlesi ile ülkede kişi başına düşen gelirin artması, KKTC’nin maruz kaldığı tüm haksız kısıtlamalara rağmen Rum tarafı ile olan açığı kapatması bakamından mutluluk verici. Hele son birkaç ayda Türkiye’den Kıbrıs’a suyun ve elektriğin bağlanması ile KKTC’de yaşayan tüm soydaşlarımız çok daha büyük bir güce ulaşacaklardır. Artık burada süre iyice daralmıştır. Yakalanan bu ivmenin korunarak geliştirileceğine ve KKTC’nin bölgede önemli bir çekim merkezi haline geleceğine inancım tamdır" diye konuştu.

PARALEL YAPI OPERASYONU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, paralel yapı iddialarına ilişkin bu sabah gerçekleştirilen operasyonla ilgili, "Bildiğiniz gibi bu bir sürecin devamı. Belki burada ortaya çıkacak bilgi ve belgelerle yeni dalgalar da olabilir. Süreci takip ediyoruz” dedi.
KKTC seyahati öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in 30 Ağustos resepsiyonundaki açıklamaları ile ilgili olarak, “Biz bunları sayın genel kurmay başkanımızla haftalık olağan toplantımızda görüşürüz” dedi.
Paralel yapı iddialarına ilişkin sabah saatlerinde düzenlenen operasyona ilişkin soruları da yanıtlayan Erdoğan, “Bildiğiniz gibi bu bir sürecin devamı. Bundan önce yapılan iki dalgadan sonra verilen ifadelerle beraber yeni yeni süreç ortaya çıkıyor. Bu da sürecin devamı. Bu bir sondur denilemez. Belki burada ortaya çıkacak bilgi ve belgelerle yeni dalgalar da olabilir. Süreci takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’NİN TÜRKİYE’Yİ DİNLEDİĞİ İDDİALARI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ve ABD’nin Türkiye’yi dinlediği haberlerine ilişkin bir soru üzerine ise şunları söyledi:
“Bundan önce Amerika Almanya’yı dinlemişti. Şu anda Türkiye ile bu süreci liderlerle bir araya geldiğimizde kendileri ile açık net konuşacağız. Şunu açıkça söyleyelim. Dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur. Bunu hepimizin bilmesi lazım. Bunu hepsi yapıyor. Bu konuda neyi nasıl yaptıkları, neyi deşifre ettikleri önemli. Önümüzde NATO zirvesi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu var. Buralarda liderler olarak aramızda bu konuyu konuşacağız. Öyle zannediyorum ki dünya barışını tehdit eden bu tür açıklamaları bundan sonra daha kontrol altına almaları gibi bir durumları olabilir.”
(İHA)