ORDU(AA)- Ordu'nun Ünye ilçesinde düzenlenen 2. Ünye Anlatıcılar Buluşması'nda, "Ünye’nin Kayıp Hikayeleri" anlatıldı

Ünye Belediyesi ev sahipliğinde, Yaşayan Kültürel Miras Müzesi'nde düzenlenen etkinlikte, inşaat mühendisi, senarist ve masal anlatıcısı İsmail Canbulat ve Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Sorumlusu Halk Bilimci İhsan Akbulut koordinatörlüğünde Ünye'nin kayıp hikayeleri anlatıldı.

Etkinlikte, Ünye şivesi ile hikayeler, ilçenin tarihi, geçmişteki kültürel yapısı, anlatıcıların Ünye'deki anıları aradan geçen yılların ardından hafızalarda yeniden canlandı.

Canbulat, bu etkinlikte 1960 yılında Ünye'de görev yapan öğretmen Mehmet Zeki Gündüz'ün öğrencileri ile hazırladığı Ünye Masalları kitabından esinlendiklerini söyledi.

Ünye'nin masal ve hikayelerinin yeniden hayat bulduğunu ifade eden Canbulat, şunları kaydetti:

"Fikir, önce Ünye masallarını anlamaktan çıktı. Ünye masalını yıllar önce derlemiş, anlatmış insanları, onların hocalarını bulduk. Mehmet Zeki Gündüz’ün öğrencileri ile hazırladığı Ünye Masalları kitabından esinlendik. 48 yıl sonra biz bu etkinlikle hocalarıyla öğrencileri buluşturduk. Ünye sahilinde bir masal ateşini İhsan kardeşimle beraber yaktık. Buradan hareketle de bunu devam ettirelim dedik. Çünkü zihinlerde kayıp hikayeler var. Eski insanların, kadim kültürlerin kesiştiği bir yer Ünye. Bunların anlatıldıkları hikayeler var. Hep birlikte bir anlatıcılar buluşması yaptık. Hikayelerimiz kaybolmasın, belediyemize bir ışık tutalım istedik."

Halk bilimci İhsan Akbulut ise sözlü tarihin çok önemli bir kültür ögesi olduğunu belirterek, "Bu etkinlikte insanlar bildiklerini anımsayabildikleri kadar aktarıyor. İki yıldır düzelendiğimiz etkinlikte insanlar belgeleriyle değil bellekleri ile geldi. Belleklerini burada bize aktardılar. Bir sözlü kültür ortamını icra ettik. Hikayeleri kaybolmaması için dijital ortama da kaydettik. Sözlü kültürü dijital ortama aktararak bir kaynak oluşturduk." ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonrasında masal ve hikaye anlatıcılarına plaket takdim edildi.

Etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren de katıldı.